2023. január 31. kedd
Marcella

10 000 év kitörés nélkül, most mégis mozgolódik a Davidof Alaszkában

2022. január 30., 08:00
10 000 év kitörés nélkül, most mégis mozgolódik a Davidof Alaszkában

Alaszka vulkánjai közül a Davidof nem igazán szokott figyelmet kapni. Ezen nem is kell csodálkozni, hiszen a nagyrészt víz alatti rétegvulkán nagyjából 10 000 éve nem produkált ismert kitörést. 

kép: Matt Loewen-Alaska Volcano Observatory

2021 decemberében keltette fel először a tudósok érdeklődését azzal, hogy egy pár napos periódusban földrengések sorozatát produkálta, majd elhallgatott. Ez pedig aggodalomra ad okot, főleg úgy, hogy most ismétlődik a jelenség. 

kép: Hannah Dietterich, Alaska Volcano Observatory

Magán a vulkánon szeizmométerek nincsenek – nem volt rájuk szükség - így a legközelebbi telepített rendszerekkel figyelik a hegy mozgolódását. A műszerek pedig január 24-től földrengésrajt jeleztek, azaz földrengések sorozatát, melyek a hegyet remegtetik. 

 

Ezek közt a legerősebb 4,9-es volt január 26-án. A szakemberek ugyan egyelőre riadót nem fújtak, hiszen ez még nagyon korai lenne, mindenesetre a repülési színkódot sárgára emelték, és a területet szorosabb megfigyelés alá vonták. 

kép: Coombs, Michelle

A vulkán szigetcsoportja nem lakott, a legközelebbi település is 320 km-re fekszik, vagyis az embereket fenyegető veszély minimálisnak mondható, ellenben a vulkán az Aleut-szigeteken található, mely az UNESCO bioszféra-rezervátum részét képezi. 

kép: Loewen, Matt

lead kép: Loewen, Matt

Ezek is érdekelhetnek