Május 23. Csütörtök, Dezső

Változékony időjárás, változatos panaszok

null

PR tartalom

A fronthatások – legyen az hideg- vagy melegfront – léteznek. Nem csak városi legenda, hanem tudományosan bizonyított tény. Ha görcsös fájdalommal járó migrénről, ízületi bántalmakról vagy rossz közérzetről van szó, az időjárás is lehet a felelős.

Ha azt halljuk, hogy humánmeteorológia vagy orvosmeteorológia, azonnal a hideg-, és a melegfrontok jutnak eszünkbe. Dr. Páldy Anna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szaktanácsadója szerint az orvosmeteorológia olyan időjárás-változásokkal foglalkozik, amelyek, akár naponta befolyásolhatják a kedélyállapotunkat, a vérnyomásunkat, a munkába járásunkat, de még a hétvégi szabadidős tevékenységünket is.

„Nagyon sok híradás szól ma már a frontokról, akár melegfrontról, akár hidegfrontról van szó. Ez egy hirtelen változás, ami rendkívüli módon befolyásolja az arra érzékeny emberek egészségügyi állapotát. Kiválthat migrént, vesegörcsöt, ízületi fájdalmakat, de akár a szülést is beindíthatja a kismamáknál” – nyilatkozta Páldy Anna.

Nem csak az idősebb korosztályt érinti

A változások egy része szembetűnő. Melegfront idején például vezetés közben álmosabbak, szétszórtabbak vagyunk. Hidegfrontban inkább az agresszív, erőszakos vezetésre érezhetünk késztetést. De mindenki tapasztalhatta már a frontok hatását, akinek valamilyen balesete, sérülése volt. A szakirodalom úgy tartja, hogy akár már tinédzserkorban is lehet érzékelni a fronthatásokat. Páldy Anna szerint leggyakoribb a migrén, ami már tizenéves korban, akár a gimnáziumi évek alatt is jelentkezhet. Ám a frontok okozta ízületi fájdalmak is viszonylag korán, a 20-as évek elején kezdődhetnek, így az mindenképp egy tévhit, hogy a hideg-, és melegfrontra csak az idősebb korosztály érzékeny.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szaktanácsadója szerint sokkal biztosabb, ha szakember állapítja meg, hogy a hideg-, vagy a melegfrontra vagyunk érzékenyek, és azt is, hogy milyen lehetőségek vannak a fronthatások enyhítésére. Erősebb fájdalom esetén érdemes fájdalomcsillapító gyógyszert bevenni, hogy valahogy átvészeljük az adott napot.

Gyógyzóna.hu – egy új egészségügyi portál

Az orvosmeteorológia iránt érdeklődők számára öröm és segítség lehet egy új egészségügyi portál is, a Gyógyzóna.hu. Az oldal missziójának tekinti, hogy magas szintű egészségügyi kultúrát építsen olvasói körében, amely iránytűként szolgál a tünetek, az egészségügyi problémák, a higiénés és diétás szabályok, a hírek és tanácsok világában. Mindezeken túl szórakoztató tartalommal – könnyed cikkekkel, kvízekkel, lélekemelő írásokkal – is frissülnek. A Gyógyzóna, mint egy orvosrokon a családban, mindig az olvasó mellett áll.

A rendszeres orvosmeteorológiai előrejelzéseknek Magyarországon komoly hagyománya van, érdemes a frontok alakulásáról a Köpönyeg applikációján keresztül tájékozódni.

Képek: elements.envato.com