Június 21. Péntek, Alajos

Trópusi vihar és depresszió

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kissé fura érzés egy orvosi kifejezést olvasni meteorológiai hírekben és jelentésekben, holott ez teljesen helytálló. Igen, létezik a trópusi depresszió, és ez nem egy betegség, hanem egy fajtája a trópusi viharoknak.

Trópusi viharok

Nem csak a hurrikánok okozhatnak borzalmas károkat, ehhez elegendőek a trópusi viharok is. Ezek olyan viharrendszerek, melyeket zárt felszíni szélkeringéssel rendelkező, alacsony nyomású központ jellemez. Jelenlétüket pedig erőteljes szél és nagy mennyiségű csapadék kíséri.

Maximális szélsebességük alapján szokták őket kategorizálni.

kép: NASA WORLDVIEW, EARTH OBSERVING SYSTEM DATA AND INFORMATION SYSTEM (EOSDIS) -NOAA

Amennyiben a szélsebesség 62 km/h alatt marad, akkor beszélhetünk trópusi depresszióról (vagyis a szél nem olyan erős, ettől még acsapadékmennyiségjelentős lehet)

A 62 km/h és 119 km/h közötti szélsebességet produkáló rendszerek elnevezése a trópusi vihar.

119 km/h felett pedig trópusi ciklonról beszélhetünk. A kialakulásának helyétől függően pedig innentől lehet ráillesztenia hurrikánvagy a tájfun elnevezést is.

Trópusi ciklon

Fontos leszögezni, hogy aSaffir-Simphsonféle hurrikánskála nem minden trópusi ciklon erejét írja le pontosan. A tájfunok és más ciklonok esetében nem feltétlenül ezt a rendszert alkalmazzák, ám amennyiben hurrikánról van szó, akkor igen.

kép: NASA

Hazánkhoz sokkal közelebb pusztítanak a medikánok, vagyis a mediterrán ciklonok, ezeket azonban nem szabad összekeverni a trópusi ciklonokkal. A kifejezés egyfajta szleng, azokra a mediterrán ciklonokra alkalmazzák, melyek trópusi, vagy szubtrópusi tulajdonságokat öltenek - de azokkal korántsem azonosak!

lead kép: abcnews.go.com