Június 25. Kedd, Bocsárd

Frontok, hidegek és melegek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Hetente akár többször is hallhatjuk az időjárás jelentések közben a “front” kifejezést. Azzal ugyan tisztában vagyunk, hogy ha front jön, akkor az könnyen járhat fejfájással, de hogy maga a front mit is jelent, azt már kevesebben tudják.

Front

A front kifejezés a háborúban a két szemben álló fél között húzódó vonal, ahol maga a harc zajlik. Meteorológiai értelemben sem sokban különbözik ettől a front, bár itt fegyverekről szó sincsen. A front azonban itt is határvonalat jelöl.

Egészen pontosan határfelületet, mely két, eltérő tulajdonságú légtömeg között húzódik, és viszonylag keskeny. Amikor egy front érkezik, akkor rövid időn belül megváltozhat a hőmérséklet, a nyomás, a szél iránya, de akár a levegő nedvességtartalma is. Ezek a hirtelen változások (többek közt éppen a nyomásváltozás) okozzák a fejfájást is az arra érzékenyeknél.

kép: NOAA

Melegfront

Ha melegfront érkezik, az hazánk esetében főként a Földközi-tenger, vagy Nyugat felől érkezik. Ez a fronttípus az, amikor a légtömegeket elválasztó front a melegebb felől a hidegebb felé helyeződik át.

A melegfront jellemzően rétegesebb felhőzettel és csapadékkal érkezik - bár ez nem törvényszerű, de a melegfrontok nyomán gyakori a csendes esőzés, telente akár havazás. Érdekessége, hogy a front felhőzete a magasabb rétegekben hamarabb ér az adott terület fölé, mint talaj-közelben.

kép: empireofhope.wordpress.com

Hidegfront

A frontoknak az a típusa, amikor a hideg levegő a meleg levegő irányába helyeződik át. Ez a folyamat a frontfelületen erős feláramlással jár, ennek köszönhető a tornyos gomoly, illetve zivatarfelhők kialakulása. A hidegfront rendszerint száraz levegővel érkezik, mozgása gyors, és a csapadékhullás sokszor elmarad, vagyis a front érkezését sok esetben “csak” a szél erősödése jelzi.

lead kép: ownyourweather.com