Május 3. Péntek, Irma, Tímea

A hullámzó front

null

Azt már tisztáztuk egy előző szócikkben, hogy mit is jelentenek a frontok, és mit nevezünk hideg, illetve mit melegfrontnak. Azonban a történet itt nem áll meg, jó pár frontokkal kapcsolatos fogalommal dolgozik még a meteorológia tudománya. Ezek közül az, amelyikkel a hétköznapi időjárás jelentésekben is találkozhatunk, az a hullámzó front.

Hullámzó front vagy hullámvetés

Képzeljünk el egy frontot, mely nyugati irányból közelíti hazánkat. Kezdetben a front haladása egyenletes, majd főleg a csapadékképződés erősödésével párhuzamosan egyes részei lemaradnak, lelassulnak, sőt, akár visszafelé is mozognak.

Ezt a jelenséget hívjuk hullámzó frontnak, vagy hullámvetésnek. Akárcsak a vízben a terjedő hullám, ugyanúgy a front is akkor “törik” meg, vagyis vet hullámot, mikor akadályba ütközik. Ez az akadály pedig jellemzően a domborzat.

Az Alpokon átkelő hidegfrontok esetében jól megfigyelhető a jelenség. A hegyekhez érve a front azon részei, melynek a domborzat az útjába áll, lelassul, hullámot vet. Egy érdekes lehetőség, mikor ez a hullám olyan léptékű, hogy a front ezen része visszafelé kezd haladni. Ilyenkor ugyanis egy melegfronti szakasz jelenik meg a hidegfront határán.

Ha a fent említett folyamat erősödik, akkor még egy érdekes jelenség jön létre. A frontokat hordozó ciklonokra a domborzat ugyan úgy hat, vagyis mikor a hullámvetés létrehozza a visszafelé mozgó frontot, ilyenkor a folyamat erősödése révén akár új ciklon is kialakulhat.

képek: metoffice.gov.uk

lead kép: Simon King Twitter

meleghullámfogalomhidegfrontmeteorológia