Május 25. Szombat, Orbán

Ciklonok, frontok

null

Sokat halljuk őket, sokszor olvasunk róluk a szöveges előrejelzésünkben, de mégis mit jelentenek pontosan a frontok?

Megértéséhez néhány alapvető fogalmat kell tisztáznunk.

Ciklon: alacsony nyomású légköri képződmény, amelyben a tengerszintre átszámított légnyomás 1015 hPa alatti. A ciklonban a levegő mozgása a Föld északi féltekén az óramutató járásával ellentétes. Európa időjárását a meleg szubtrópusi, és az Északi-sarkról eredő hideg légtömegek alakítják. A két eltérő hőmérsékletű és sűrűségű levegő találkozásakor ciklon keletkezik. Az Európa felett kialakuló ciklonok nyugat felől kelet felé haladnak. Mivel a levegő az alacsony nyomású terület felé áramlik, a ciklon középpontjában a beáramlás miatt a levegő feláramlik, csökken a nyomása, kiterjed és lehűl. A vízgőz kiválása felhő- és csapadékképződéssel jár.

Ciklonok élete: Hat mozzanatban foglalható össze az alacsony nyomású légköri képződmények (ciklonok) élete, fejlődése. Az első mozzanatban keletről hideg levegő érkezik, erre a hideg levegőre délnyugatról meleg levegő kúszik a hideg levegőre – ezzel létrejön a melegfront. A második hidegbetöréssel (amikor is a hideg levegő behatol a meleg levegő alá) létrejön a hidegfront. A meleg levegős rész (meleg szektor) egyre kisebb lesz. A hidegfront összeütközik a melegfronttal, létrejön a ciklon okklúziója, mely később a ciklon életének végét jelenti.

Polárfront: Ahol a meleg szubtrópusi, és az Északi-sarkról eredő hideg légtömegek találkoznak polárfrontnak nevezzük.

Anticiklon: magas nyomású terület, amelyben a tengerszintre átszámított légnyomás 1015 hPa-nál mindig magasabb. Anticiklonban a levegő a legmagasabb nyomású pont felől kifelé áramlik az óramutató járásával megegyező irányban, az anticiklon közepén leszálló légáramlás jellemző. Általában az anticiklonokban napos száraz idő a jellemző, a légmozgás gyenge, csak az anticiklon szélén erős. Az anticiklonban felhőképződés általában nincs, mivel a levegő lefelé áramlik. A komoly talajmenti lehűlés miatt ősszel és télen gyakran előfordulhat köd – inverzió.

Melegfront: A melegfront esetén az érkező kisebb sűrűségű meleg levegő felsiklik a hideg, nagyobb sűrűségű levegőre. A frontot csökkenő légnyomás, élénk déli szél, csökkenő látótávolság jelzi. Esőfelhőket (nimbosztrátuszokat) hoz, melyek országos, csendes esőt okoznak.

Hidegfront: Hideg levegő ékelődik be a meleg levegőbe és felszállásra kényszeríti, megemeli a meleg levegőt. Az emelés sokkal intenzívebben zajlik le, mint a melegfrontnál, a hidegfrontnál viharos események játszódnak le. Megkülönböztetünk lassú hidegfront, amely megjelenésében hasonlít a melegfrontra, de a heves emelés miatt záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A gyors hidegfront esetében a frontfelület hajlása sokkal nagyobb, meredekebb, mint a lassú mozgású hidegfrontnál. Az emelés még intenzívebb, így a hidegfront betörését gyakran zivatar, jégeső, felhőszakadás, télen hózápor, vagy hózivatar jelzi. A front mögött mélykék lesz az ég, kitisztul az idő, és gomolyfelhők képződnek.

Lassú hidegfront: megjelenésében hasonlít a melegfrontra, de a heves emelés miatt záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

Gyors hidegfront:afrontfelület hajlása sokkal nagyobb, meredekebb, mint a lassú mozgású hidegfrontnál. Az emelés még intenzívebb, így a hidegfront betörését gyakran zivatar, jégeső, felhőszakadás, télen hózápor, vagy hózivatar jelzi.

Okklúziós front: a hidegfront és a melegfront összeolvadásával keletkezik. A frontot vastag felhőzet, sok csapadék, erős nyugati szél, csökkenő hőmérséklet jelzi.

Betörési front:ha a hideg levegő mozog, és a meleg levegő áll. Felsikló front: Ha a meleg levegő mozog, a hideg levegő áll, felsikló frontról beszélünk.

Sekély ciklon: azon ciklonok, melyek csak egy zárt izobárral rendelkeznek, középpontjukban a nyomás 1010 és 1014 hPa közötti. Alacsony nyomású teknő: egy ciklonban a hidegfront mögött létrejövő, V alakú tartomány, ahol a légnyomás alacsonyabb az azonos magasságban elhelyezkedő környező területek légnyomásánál. Viharos széllel és heves csapadékkal jár.

Genovai ciklon: ciklon a Földközi-tenger nyugati medencéjében. A ciklont gyakran ítéletidő jellemzi, főleg a francia és olasz területeken.

Hideg csepp: magassági ciklonhoz kapcsolódó hideg légtömeg 5-10km közötti magasságban. Kiadós csapadékot okoz.