Június 13. Csütörtök, Anett

Mi is az a víznyelő?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A víznyelők mindig is az életünk részei voltak, idehaza is többel lehet találkozni. Ez a természeti jelenség a felszíni karsztjelenségek egyik fajtája, nem is ritka, és nem is ez az oka annak, hogy felkapjuk a fejünket, ha meghalljuk a víznyelő kifejezést. Az oka sokkal inkább az, hogy ezek a “lyukak” hajlamosak a semmiből is előbukkanni, és akár egész házakat is elnyelni.

Fel-fel bukkanó lyukak

A közelmúltban Mexikóban nyílt meg egy hatalmas víznyelő, mely a közeli házat szép lassan, akkurátusan elkezdte elnyelni, és ez ellen nem is lehetett tenni semmit. De nem jártak jobban Törökországban sem, ahol mintegy 600 víznyelő nyílt meg gyors egymásutánban, vagy Horvátországban, ahol egy földrengés következtében tátották el szájukat a víznyelők tömegei.

A víznyelő kifejezés találó, és nem is véletlen. A lehulló csapadék ugyanis ezekhez a nyílásokhoz folyik, ami elnyeli és továbbítja a csapadékot az alsóbb rétegekbe. A nyílás jellemzően egy kisebb vagy nagyobb, azaz néhány 10, vagy néhány 100 méter átmérőjű töbör, azaz negatív karsztforma (technikailag egy bemélyedés) alján alakul ki. A problémát az jelenti, hogy a víznyelő nyílása alatt gyakran üreg vagy barlang alakul ki.

kép: ksat.com

Miért?

A víznyelő létrejötte a víz kitartó csiszoló munkájának köszönhető. Szép lassan a víznyelő nyílása alatt a víz kivájja a kőzetet, barlangot, nagyobb üreget alakít ki. Ezzel nem is lenne nagy gond, a baj akkor jelentkezik, amikor a víz rombolómunkájafelgyorsul.

Guatemalában egy egész kereszteződés tűnt el egy megnyíló víznyelőben. Hogy miért történhetett ez? A talaj le van fedve, de az aszfalt repedésein, a kisebb nyílásokon a víz bejut. Ha pedig hatalmas esőzések vannak, akkor a víz sokkal erőteljesebben árad be. Amennyiben az üreg felső részének szerkezete megsínyli ezt a beáramlást, akkor hatalmas lyuk nyílik, mely akár egész házakat is képes elnyelni.

kép: Reuters

Itthon?

Jogosan adódik a kérdés, hogy vajon itthon is számíthatunk-e hasonló jelenségekre, hiszen eső bőven hullik itt is, és karsztos területekben sincsen hiány. Azonban megnyugodhatunk, mert a szakemberek szerint hazánkban nem alakultak ki olyan léptékű üregek vagy barlangok, melyek képesek lennének ekkora víznyelőket nyitni. A nagyobb barlangjaink teteje pedig elég vastag ahhoz, hogy ez a lehetőség ne merüljön fel.

lead kép: REUTERS-Casa Presidencial-Handout