Június 26. Csütörtök, János, Pál

Idén télen emiatt lesz olcsóbb a fűtés – a tűzifa már a múlté

A fakbrikett lehet az idei nyár sztárja a grillpartikon. Úgy tűnik, a tűzifa már nem örvend túl nagy népszerűségnek.

A fabrikett egy olyan tömörített biomassza, amit aprított fűrészporból és faforgácsból préselnek. Leggyakrabban formája lapos vagy hengeres, és az otthoni kandallókban, kályhákban használják tüzelőként. A közelmúltban egy BBC-cikk hívta fel a figyelmet arra, hogy a fabrikett nem csak praktikus, de környezetvédelmi szempontból is jobb alternatíva lehet, mint a hagyományos tűzifa.

Viszlát, tűzifa!
Viszlát, tűzifa! Fotó: ronstik / Shutterstock

A tűzifa nem tudja felvenni a versenyt a kihívóval

A tűzifával ellentétben a fabrikett nedvességtartalma alacsony, általában 20 % alatti. Ennek számos előnye van: kevesebb füst keletkezik, hatékonyabb az égés, kevesebb részecske jut a levegőbe, és kevesebb korom szennyezi a kéményt. A brit hatóságok már szabályozzák is a nedves és száraz fa tüzelését: a száraz, tömörített fabrikett például kevesebb káros anyagot bocsát ki mint a nedves tűzifa. Ugyanebből az okból tervezi a brit kormány a nedves fa fokozatos visszaszorítását a háztartásokban .

Emellett egy Birminghamben végzett kutatás azt mutatta, hogy az otthoni tűzifaégetés – például a kisebb kandallókban, kályhákban – felelős lehet a beltéri és kültéri levegőszennyezés jelentős részéért. A vizsgálatok szerint a finom részecskék közel negyede innen származik, ami egészségügyi kockázatokat is hordoz magában . Ez különösen aggasztó a gyerekek és idősek számára, akik érzékenyebbek a légúti betegségekre.

Miért jobb a fakbrikett a tűzifánál?

  • Tisztább égés – alacsony nedvesség miatt kevesebb füst, korom és részecske keletkezik.
  • Hatékonyabb tüzelés – tovább ég egy adag, kevesebb fa kell ugyanannyi hőhöz.
  • Egészségbarátabb – csökkenti a levegőbe kerülő finom részecskék mennyiségét, így jóval kevesebb maradhat a lakásban.

Mi több, a fabrikett használata segít tisztább fűtést biztosítani, miközben csökkentheti a károsanyag-kibocsátást és egészségügyi kockázatokat is.

Itt is van még min dolgozni

Fontos azonban megjegyezni, hogy a fabrikett előállítása során is van környezeti hatás, az energia fogyasztása préselés közben, a szállítás és a csomagolás egyaránt hozzájárul a környezet terheléséhez. Azonban, ha mindezt összevetjük azzal, hogy mennyire szennyez a nedves tűzifa, a fabrikett összességében előnyösebb választás lehet.

A fabrikett tehát nem csodaszer, de a mindennapi használat során sokat segíthet abban, hogy kevesebb káros anyag jusson a levegőbe. Ha télen fával fűtesz, érdemes elgondolkodni ezen az alternatíván. Ez ugyanis egy sokkal tisztább, hatékonyabb és egészség barátabb megoldás érezhetően kevesebb füsttel és korommal.

Nyitókép: ronstik / Shutterstock

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!