Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Horvátországban már most nyárias idő van!

Már most kellemes idő van délnyugati szomszédunknál. Ha valaki korai nyaraláson gondolkozik, lassan el lehet indulni a horvát tengerpartra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!


Beutazás, okmányok és a költőpénz

Horvátország 2023 január 1-jén lépett be a Schengeni-övezetbe és ugyanekkor vezette be az eurót, mint fizetőeszközt. Ennek értelmében, ha most Horvátországba utazunk, nincsen már határellenőrzés, illetve nem szükséges semmilyen plusz okmány – elég a személyi igazolványunk – és nem kell előre kunát váltani, mert euróval is fizethetünk.

2023-ban rekordszámú, pontosan 730 ezer magyar nyaralt Horvátországban és minden jel arra mutat, hogy idén is hasonlóan sok utas választja majd a horvát tengerpartot. Az autópálya díjak azonosak, mint ami tavaly volt, vagyis a Kvarner-öböl térségéig 14-15 euróból tudunk lejutni, Zadarig 22 eurót kell fizetni, ha Dalmácia szívébe utaznánk, akkor pedig 25-30 euró lesz a fizetendő összeg. A benzin nagyjából annyi, mint Magyarországon, a dízel viszont szűk 50 forinttal olcsóbb. A komp árak sajnos magasak Horvátországban. Ha szigeten nyaralnánk, viszont nem akarunk kompdíjat fizetni, akkor a Krk és a Pag szigeteken nézzünk körbe, mert ezek ingyenesen használható hídkapcsolattal is rendelkeznek.

A szállás árak picit drágultak a tavalyihoz képest. Összességében azt lehet mondani, hogy napi 40-45 ezer forintért már tengerparti apartmant tudunk bérelni Horvátországban. Ami még kifejezetten jó, ha nagy szállásfoglalási portálon keresztül foglaljunk le a nyaralásunk, akkor előre ki kell fizetni a szállásköltséget, így már csak a fakultatív kirándulások és a fagyipénz, amit euróra kell váltanunk – fogalmazott Orient Attila a Horvátországinfó referense.

Rab sziget, Horvátország / Fotó: horvatorszaginfo.hu

Már most nyárias idő van Horvátországban

Horvátországban már gyakorlatilag beköszöntött a nyár. A nappali csúcshőmérsékletek 27 fok közelében tetőznek, melyek a magasabb UV sugárzás miatt még melegebbnek tűnnek. A tenger átlaghőmérséklete 18-20 fok között alakul, viszont a sekély öblökben már a 22-25 fokot is eléri a hőmérséklet. Ha valaki nem strandolás, hanem városnézés, kikapcsolódás miatt utazna Horvátországba, most még bőven előszezoni árakon nyaralhat a tengerparton. Ha hotelben foglalunk szállást, áprilistól kezdve üzemelnek a fűtött medencék.

Pár olcsóbb úti cél tipp

Ha nyár kellős közepén nyaralnánk Horvátországban, nagyon fontos a szálláshely árának a kérdése. Ha nem akarunk vagyonokat fizetni apartman bérlésre, akkor a Rab sziget elején, Banjol településen érdemes szállást foglalni. Ez a városrész Rab városa előtt található. Ez egy domboldalban hosszan elnyúló nyaralóövezet, ahol szinte csak apartmanházak vannak. Itt például lényegesen olcsóbban tudunk apartmant bérelni, mint Rab városában és a helyi Rab lines nevű hajójárattal gyorsan be tudunk hajózni Rabra.

A Kvarner-öbölben Pag sziget még olcsóbb úti cél. Akár Pag városát nézzük, vagy a homokos stranddal rendelkező Stara Novalját, ezeken a helyeken jó 20-30%-kal olcsóbban foglalhatunk családi apartmant, mint mondjuk Rabon, a Krk szigeten, vagy Zadarban. Amit még javasolni tudok, az a Pasman sziget. Pasman már bőven Dalmáciában található. Pasmant pedig azért javaslom, mert igazi kellemes mediterrán táj vár ránk, sok-sok homokos tengerpart van a szigeten és itt tényleg 35-40 ezer forintért bérelhetünk családi apartmant. Ha pénztárcabarát szállásokat keresünk a horvatorszaginfo.hu/szallas oldalon is nézzünk körbe – tette hozzá az utazási szakértő.

PR-tartalom