Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

A felelős alapok népszerűségének növekedése: hogyan profitálhatunk a fenntarthatóságból?

Érdekesség
2024. április 17. 12:02

 

A környezetvédelem, a fenntartható jövő vagy a társadalmi felelősségvállalás mind-mind olyan témák, amelyek megkerülhetetlenné váltak napjainkban. Az életünk számos területén megjelennek ezek a szempontok, és ez alól a pénzügyeink sem jelentenek kivételt. Cikkünkben most a fenntarthatósági szempontokat figyelembe vevő befektetéseket vesszük alaposabban górcső alá.

Mit jelent a felelős alap?

A fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartó pénzügyi termékeket, befektetéseket nevezzük felelős alapoknak. Ez azt jelenti, hogy egy-egy pénzügyi választással nemcsak okos befektetési döntést hozhatunk, de tehetünk egy egészségesebb környezetért és egy jobban működő társadalomért is – attól függően, hogy pontosan melyik termék mellett döntünk. Befektethetünk ugyanis olyan vállalatokba, amelyek a klímaváltozás ellen harcolnak, vagy olyan cégekbe, amelyek elkötelezettek a fenntartható működés mellett. Összességében a befektetéssel olyan országokat és vállalatokat támogathatunk, amelyek hozzájárulnak egy élhetőbb, fenntarthatóbb jövőhöz, miközben figyelembe veszik a társadalomra és környezetre gyakorolt hatásukat is. 

A felelős befektetések között csak olyan vállalatokat találhatunk, amelyek megfelelnek az ESG-szempontoknak. A rövidítés az angol environmental, social, governance szavakból áll össze, amelyek jelentése környezeti, társadalmi és  irányítási – a lényege pedig, hogy olyan részvényekbe, kötvényekbe, állampapírokba fektethetünk, amelyekben kiemelten megjelennek a környezetvédelem, a társadalmi és a vállalatirányítás minőségének  szempontjai.

Amikor ilyen jellemzők szerint döntjük el, hogy hova kerüljön a pénzünk, a várható haszon mellett a  környezetünk fenntarthatóságával kapcsolatos tényezőket is figyelembe vesszük. Olyan cégekhez helyezzük a befektetésünket, amelyek kiemelten figyelnek arra, hogy tevékenységükkel minél kisebb mértékben ártsanak a környezetünknek.  Léteznek olyan  közvetlen beruházások is, amelyek például megújuló energiatermeléssel, szennyvíztisztítással, hulladékhasznosítással foglalkoznak, valamint, ahol a cég a nyereségét közvetlenül a környezetbarát tevékenységből szerzi. 

Ezen felül léteznek a közvetett zöld beruházások/befektetések. Ilyenkor a pénzünket olyan cégekbe fektetjük, amelyek ugyan tevékenységüket nézve nem a fenntarthatóságon munkálkodnak, működésük során mégis ügyelnek a fenntarthatósági szempontokra is. Ilyen lehet akár egy olyan vállalkozás is, ami eltökéli, hogy a csomagolásnál nem használ műanyagot.

Külföldön már népszerű, és itthon is egyre gyakoribb

Nyugaton – és főleg az Egyesült Államokban – régóta kiemelt népszerűségnek örvendenek a zöld kötvények.  A nemes célhoz számos világcég is csatlakozott az elmúlt években. Ilyen például az Apple, amelyik 2016-ban dobta piacra az 1,5 milliárd dollár értékű Green (zöld) kötvényét. 2020-ban a cég már 17 projektet finanszírozott a zöld kötvény kibocsátásból, amelyek évente átlagosan 921 000 tonnával csökkentették a cég szén-dioxid-kibocsátását.

Hasonló lépésre szánta el magát az egyik legsikeresebb kávézólánc, a Starbucks is. Az amerikai cég által kiadott zöld kötvénnyel a befektetők a fenntartható mezőgazdasági termeléshez járulhattak hozzá. A pénzből a cég a kávétermesztőket és az iparhoz kapcsolódó közösségeket is támogatta. 

Ezek persze csak kiragadott példák, hiszen a sort a végtelenségig folyathatnánk.

És mi a helyzet Magyarországon? Nos, hazánkban 2020 júniusában került piacra először zöld államkötvény. Ebben a várható hozam mellett alighanem az is szerepet játszott, hogy a befektetéssel az ország klímavédelmi és fenntarthatósági beruházásaihoz járulhattak hozzá az érintettek.

Ugyanebben az évben, augusztusban az első hazai vállalati zöldkötvény-kibocsátására is sor került. Ezzel együtt is elmondhatjuk, hogy Magyarországon még gyerekcipőben járnak a zöld kötvény befektetések, igaz, a kereslet irántuk rohamosan nő. A nagyvilágban ez a trend még gyorsabb: 2021-ben 35 300 milliárd dollárra rúgott az ESG-hez kötődő befektetések mértéke, a szakértők pedig úgy számolnak, hogy ez az összeg 2036-ra elérheti a 160 000 milliárd dollárt.

Hogyan vágjunk bele?

Nem kell nagy dolgokra gondolnunk, mielőtt belekezdenénk a felelős befektetésekbe. Már az is egy lépés a fenntarthatóság irányába, ha például olyan pénzintézetnél nyitunk bankszámlát, amelyik foglalkozik fenntarthatósági kérdésekkel és lépéseket tesz a bolygó megóvásáért. Mindenképpen környezetet kímélő lépésnek számít, ha a bankszámlát online is megnyithatjuk, a dokumentumokat nem kell papíron kezelnünk és az ügyintézéshez nem szükséges bemennünk egy fiókba.

Ha hagyományos értelemben vett fenntarthatósági szempontokat figyelembe vevő befektetést keresünk, akkor megfelelő választásnak számíthat a Zöld Magyar Államkötvény, vagy egy ilyen típusú befektetési alap - annál is inkább, hogy 2020 óta a befektetési alapok besorolási kategóriái között az ESG-szempontok  is helyet kapnak. Laikusként ugyanakkor nem könnyű eligazodni a lehetőségek között. A befektetési alapok, a kötvények világa nem egyszerű, és nem garantált, hogy önállóan megtaláljuk az értékrendünkhöz  leginkább passzoló felelős befektetési formát. Ezért mindenképp konzultáljunk pénzügyi szakemberrel, mielőtt döntést hozunk!

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el.

A borítókép forrása: 123rf.com

 

pénzügyi alapbefektetésfenntarthatóság