Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Hogyan lehetséges az elveszett autókulcs pótlása? (x)

Érdekesség
2023. december 07. 14:17

PR-tartalom

Megmutatjuk, mi a teendő abban az esetben, ha autónk kulcsa elveszett, valamint azt is, hogy hogyan lehetséges akár pillanatok alatt az elveszett autókulcs pótlása.

Az elveszett autókulcs olyan probléma, mely a legtöbb autótulajdonosnak komoly fejfájást okoz. Nem feltétlenül kell azonban rögtön pánikba esni akkor sem, ha nem találjuk a slusszkulcsot, és a pótkulcsokkal sem rendelkezünk.

autokulcs
Fotó: freepik.com

Ebben a cikkben megmutatjuk, mi a teendő, ha elveszett a kocsikulcs, és eláruljuk azt is, hogy hogyan lehet megoldani ezt a kellemetlen helyzetet gyorsan, egyszerűen, mégis szakszerű és biztonságos módon.

A legfontosabb dolog: ne essünk pánikba! 

Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy épp akkor nem találta a slusszkulcsot, amikor a legnagyobb szüksége lett volna rá. Ilyenkor az első reakció általában a kétségbeesés. Ha nem tudjuk elindítani az autót, hogyan érünk oda egy fontos találkozóra? Hogyan megyünk el időben a gyerekekért az óvodába?

A reakció érthető, azonban fontos, hogy az ilyen szituációkban is megőrizzük a hidegvérünket és az első ijedtséget megtanuljuk a helyén kezelni. Próbáljunk meg nyugodtan és tiszta fejjel átgondolni, hogy hová tehettük a kulcsokat. Nézzük meg az összes lehetséges helyet, ha pedig nem találjuk őket, keressük meg a pótkulcsokat. Amennyiben szerencsénk van, pár perc alatt meg is lesz a megoldás.

Egyszerű, gyors és olcsó alternatíva: ha megvan a pótkulcs

Ha az autónak az elhagyott slusszkulcson kívül még van működő kulcsa, akkor a pótlás is lényegesen egyszerűbb lesz. Ebben az esetben az autóval tudunk mozogni, ami azt jelenti, hogy elmehetünk új kulcsot csináltatni. Ez a legolcsóbb és leggyorsabb lehetőség, azonban érdemes tudni, hogy a legkevésbé biztonságos is, hiszen az eredeti kulcs birtokában illetéktelenek is hozzáférhetnek a járműhöz. Érdemes lehet tehát ilyen esetben is megfontolni a zárcserét.

Ha pedig sehol sem találunk pótkulcsot, akkor sincs minden veszve. Az elveszett autókulcs pótlása ugyanis a megfelelő szakember segítségével gyorsan és hatékonyan megoldható.

Kulcs nélküli kulcsmásolás: lehetséges?

Ha minden kötél szakad, akkor jön képbe az úgynevezett „kulcs nélküli kulcsmásolás”. Ez elsőre paradoxonnak tűnik, azonban jó hír, hogy egyáltalán nem lehetetlen. Ez persze olyan feladat, amihez egy egyszerű kulcsmásoló nem elég, kifejezetten autókulcsra szakosodott szakemberre lesz szükség. Ez többek közt azért is elkerülhetetlen, mert a zárt ajtót valahogy ki kell nyitnunk.

autokulcs
Fotó: freepik.com

Fontos, hogy ennek ne álljunk neki tapasztalat nélkül, hiszen ez további problémákhoz, felületi és mechanikai sérülésekhez is vezethet. Hívjunk minden esetben szakértőt, aki a szükséges tudással és eszközökkel egyaránt rendelkezik. Szerencsés helyzetben a probléma akár a helyszínen is megoldható, de a legtöbb esetben pár órán belül újból kezünkben tarthatjuk a működő slusszkulcsunkat.

Az autó kinyitása után először is ki kell szerelni az egyik zárbetétet vagy a gyújtáskapcsolót, ezek alapján készíthető el ugyanis az új, zárba illő kocsikulcs. Szerencsés esetben a zár szerelés nélkül is kikódolható. Van azonban, ahol különböző kulcs nyitja az ajtót és hozza működésbe a gyújtáskapcsolót, ebben az esetben mindkét zárral külön kell foglalkozni, és külön kulcsot kell hozzá készíteni.

Mi a helyzet a programozható kulcsokkal?

A programozható, vagyis az úgynevezett „immobiliseres” kulcsok már minden, 1995 után gyártott személyautóban megtalálhatóak. Ez a szerkezet segít meggátolni a jármű illetéktelen beindítását. A programozási eljárás segítségével az elveszett vagy ellopott kulcsok azonnal letilthatók, így azokkal biztosan nem fognak visszaélni.

A zárakat ezután ki lehet cserélni, de olcsóbb megoldásként át is kódolhatók. Előbbi egy kicsit drágább, de sokkal biztonságosabb módszer, amennyiben pedig távirányítós kulcsról beszélünk, szinte csak ez az egy megoldás lehetséges., hiszen ebben az esetben az ajtók és a csomagtér is egyedileg nyílnak.

Néhány dolog, amiről nem szabad megfeledkezni

Fontos, hogy ha az autót nem tudjuk kinyitni, először bizonyítanunk kell, hogy a jármű a mi tulajdonunk. Ennek érdekében szükségünk lesz a személyi igazolványra és a forgalmi engedélyre. A sikeres munka szempontjából tudnunk kell azt is, hogy milyen gyártmányú, típusú, és évjáratú az autó, és milyen felszereltségű modellről beszélünk. Ez azért lényeges, mert gyakran az ugyanabban az évben gyártott, ugyanolyan márkájú autók zárjai közt is komoly eltérések lehetnek.

Ezek tudatában az elveszett kocsikulcs általában pár óra alatt pótolható, a művelet ára azonban több dologtól is függhet. Egyrészt attól, hogy rendelkezünk-e másik kulccsal. Amennyiben igen, olcsón megúszhatjuk a helyzetet, érdemes lehet tehát előre gondolkodni és gondoskodni a pótkulcsról. Ha ugyanis minden kötél szakad, az új kulcs ára 60 000 Ft+áfa felett is lehet.

Amennyiben szeretnénk megspórolni a pótlással járó költségeket, érdemes a slusszkulcsunkat mindig biztonságos helyre tennünk, ahonnan véletlenül sem tud kiesni. Valamint legalább egy, bombabiztos helyen tárolt pótkulccsal rendelkezni arra az esetre, ha a baj valamilyen módon mégis megtörténne.

A borítókép forrása: freepik.com

 

autókulcskulcsmásoláskocsikulcs