Április 28. Vasárnap, Valéria

A fizikai munka szabályai tartós hidegben (x)

Érdekesség
2023. december 08. 14:38
null

PR-tartalom

Itt a tél, a rossz idő? A rossz hír az, hogy a munka hóban-fagyban sem állhat meg! A tartós hideg időjárásban végzett fizikai munka kihívásokkal teli, és számos veszélyforrással járhat. A megfelelő előkészületek és biztonsági intézkedések azonban segíthetnek minimalizálni a kockázatokat, és biztosítani a dolgozók egészségét és biztonságát. Egyrészt meg kell nézni, hogy mit mond a törvény, majd mi a munkáltató és a munkavállaló felelőssége a témában.

Fizikai munkák télen

Télen, a nagy hidegben szintén számos fizikai munka végzendő, amelyek a hideg időjárási körülményekre reagálnak. A hólapátolás például elengedhetetlen a járdák, utak és más területek biztonságos használatához. Ez a tevékenység gyakran megerőltető fizikai erőfeszítést igényel, hiszen a hó eltávolítása, különösen vastag rétegek esetén, erős izommunkát igényel.
A gépjárművezetőknek is specifikus feladatokkal kell megbirkózni télen. A hókotró vezetése és a síkos utakon való közlekedés mind kihívást jelenthet. A gépek kezelése mellett a környező területek ellenőrzése, esetleges balesetek elkerülése, valamint a közlekedésbiztonság fenntartása is a feladatok közé tartozik. 
A téli fizikai munkák komoly kockázatokkal járhatnak, ezért különös figyelmet kell fordítani a megfelelő biztonsági intézkedésekre és a megfelelő öltözék viselésére a hideg időjárási körülmények között. Aktuális munkalehetőségek megtalálhatóak az országos és vidéki állásportálokon, például a SzolnokAllas.hu oldalán.

Mit mond a törvény?

A hideg környezetben történő munkavégzéshez szükséges törvényi előírások kihangsúlyozzák a munkavállalók védelmét és a kedvezőtlen klímakörnyezet hatásainak minimalizálását. Ezek értelmében, ha a munkahelyi klíma zárt téri munkahelyen a 24 °C-ot meghaladja vagy a várható napi középhőmérséklet szabadtéri munkahelyen +4 °C, zárt téri munkahelyen pedig +10 °C alatt van, akkor a munkáltatónak óránként 5-10 perces pihenőidőt kell biztosítania a munkavállalóknak.

A hőhatással járó munkahelyeken további intézkedéseket kell tenni, beleértve a hőalkalmazkodás feltételeinek biztosítását, például a napi hőhatás időtartamának és a munka nehézségi fokának megfelelő beállítását. Amennyiben a munkahelyi klíma meghaladja a 24 °C-ot, a munkavállalók részére pedig igény szerint, de legalább félóránként védőitalt kell biztosítani, amelyet 14-16 °C hőmérsékletű ivóvízzel lehet pótolni. A hidegnek minősülő munkahelyen továbbá a munkavállalók részére meleg teát kell biztosítani, figyelembe véve az ízesítéshez cukor vagy édesítőszer biztosítását az előírásoknak megfelelően. Ezek a rendelkezések az alkalmazottak fizikai egészségének és jóllétének védelmét szolgálják hideg környezetben.

Munkáltatói felelősség

A munkáltatónak kiemelten fontos szerepe van a hideg körülmények között dolgozó munkavállalók védelmében. Első lépésként a kockázatok felmérésével és az azokra való felkészüléssel a munkáltató lehetőséget teremt a potenciális veszélyek időben történő azonosítására. Ezt követően a munkáltatónak feladata a munkavállalók részletes tájékoztatása a hideg munkavégzés kockázatairól, valamint azok megelőzésére irányuló intézkedésekről. Fontos, hogy a munkáltató biztosítsa a korábban is említett óránkénti 5-10 perces meleg pihenőidőt, melyet fűtött helyen tölthetnek el a dolgozók, és gondoskodjon a megfelelő hideg elleni védőruházatról, sapkáról, kabátról és kesztyűkről.
A másik oldalról nézve zárt térben történő munkavégzés esetén a megfelelő munkahelyi klíma és a hidegpadlós helyiségek hőszigetelése is létfontosságú. Ezek a gyakorlati intézkedések hozzájárulnak a munkavállalók egészségének megőrzéséhez és biztonságos munkakörnyezetének kialakításához, ezzel növelve a munkavégzés hatékonyságát és a dolgozók jóllétét hideg időjárási viszonyok között.

Munkavállalói felelősség

A munkavállalók felelőssége kiemelten fontos a hideg körülmények között történő munkavégzés során. Az utasítások szigorú betartásával és a rendelkezésre álló védőfelszerelések rendszeres használatával a munkavállalók hozzájárulnak saját biztonságukhoz és egészségükhöz. Fontos, hogy minden egészségügyi problémát, rosszullétet vagy sérülést azonnal jelezzenek a munkáltatónak, és szükség esetén azonnal szakítsák meg tevékenységüket.

A különös figyelmet igénylő csoportokhoz tartozó munkavállalóknak, mint például a várandósok és fiatalkorúaknak, tudniuk kell, hogy a hideg környezetben történő munkavégzés számukra tilos lehet. Amennyiben valaki ilyen kategóriába tartozik, a munkáltatónak történő időben történő értesítése elengedhetetlen a megfelelő intézkedések és védelem biztosítása érdekében. A munkavállalók proaktív szerepvállalása és az együttműködés a munkáltatóval közös felelősségvállalást eredményez a hidegben történő munkavégzés biztonságos környezetének kialakításában.

Borítókép forrása: freepik.com

munkavégzésálláskereséstélhideg