Április 27. Szombat, Zita

Téli autózási tanácsok: avagy mire figyeljünk, ha el akarjuk kerülni a baleseteket?

Érdekesség
2023. november 29. 14:43
null

PR-tartalom

Talán azt mondani sem kell, hogy télen sokkal balesetveszélyesebb lehet vezetni, mint nyáron, hiszen az időjárási körülmények komolyan feladhatják nekünk a leckét. Ám megfelelő felkészüléssel és odafigyeléssel biztonságosan közlekedhetünk a téli hónapokban is.

Bár Magyarországon meglehetősen enyhék voltak a telek az elmúlt években, és várhatóan idén sem lesz másként, azért nem árt körültekintőnek lenni a téli vezetés során sem. Hóra ritkán számíthatunk ugyan, de a fagy, a latyak vagy az eső meglehetősen gyakori ilyenkor, tehát a megfelelő gumiabroncs megléte alapvető, ha biztonságosan szeretnénk közlekedni. De hogyan is készítsünk fel autónkat a télre, és mire figyeljünk oda, hogy elkerülhessük a baleseteket? A következőkben ehhez szeretnének hasznos tanácsokat adni Gumiabroncs webáruház szakértői.

Ne a téli gumiabroncson próbáljunk spórolni!

Manapság a legtöbben megpróbálnak spórolni, amin csak lehet, ám a téli abroncs nem tartozik azon a dolgok közé, amin érdemes. Még mindig sokan vannak, akik le sem cserélik az abroncsukat, mondván, jó lesz a nyári is, hiszen hóra alig lehet számítani, de télen nem a hó okozza a nyári guminak a legnagyobb gondot, hanem a hideg. A másik gyakori jelenség, hogy bár felkerül a téli szett, de azok meglehetősen kopottak. A szakemberek véleménye az, hogy bár a törvény engedi 1,6 mm-es profilmélységig használni a gumikat, mégis 4 mm alatt már célszerű lecserélni a gumit egy újra, különösen a téli szettek esetében.

Az abroncsválasztásnál sem érdemes csak az ár alapján dönteni. Sokan csak azért választanak olcsó abroncsot, mert kedvező az ára, pedig nem az ár, hanem a vezetési stílus az a tényező, amely alapján abroncsot kellene választani. Az olcsó abroncsok csak azok számára jelentenek jó választást, akik ritkán vezetnek, ám, ha a mindennapi közlekedéshez keresünk téli gumit, akkor a közép és prémium abroncsok között érdemes keresgélni.

És ha már a gumiknál tartunk, nem árt a guminyomásra is figyelmet fordítani a téli időszakban. Érdemes fellapoznunk az autónk kézikönyvét, és megnézni, mi az ideális nyomás, majd arra beállítani a gumikat.

Fokozott óvatosság és gyakorlás!

Nem árt tisztában lenni azzal, hogy négy autósból csak három közlekedik téli gumival a téli időszakban, legalábbis ez a statisztika. Tehát arra érdemes felkészülnünk, hogy bár mi téli gumival közlekedünk, nem mindenki tesz így, vagyis megállni sem feltétlen tud majd időben egy hirtelen fékezésnél. Emiatt mindig tartsuk be a követési távolságot, és fokozottan figyeljünk oda vezetés közben. A mobilozás, dohányzás, evés amúgy sem jó ötlet, ha épp mi ülünk a vezetőülésben, télen pedig még nagyobb gondot okozhat, ha a teljes figyelmünk nem a vezetésre irányul.

Ha nincs nagy tapasztalatunk a téli vezetésben, akkor érdemes felkeresni egy vezetéstechnikai tréningpályát, ahol téli körülmények és szakértő segítség vár minket. Így könnyen felkészülhetünk a téli vezetésre, és nem ér majd meglepetésként minket, ha esetleg megcsúszik az autó, mert tudni fogjuk, mit is érdemes tennünk ilyenkor.

A borítókép forrása: gumiabroncs.hu

abroncstélhidegtéli gumihavazás