Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Mit tegyünk munkavállalóként, ha szélsőséges időjárási körülmények között kell dolgoznunk?

Érdekesség
2023. november 30. 15:52
Mit tegyünk munkavállalóként, ha szélsőséges időjárási körülmények között kell dolgoznunk? - SzegedAllas.hu

PR-tartalom

Az extrém időjárási körülmények számos munkavállalót kihívás elé állítanak, és előfordulhat, hogy még szélsőséges időjárási viszonyok között is szükséges a munkavégzés. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk, mit tehetünk munkavállalóként, hogy biztonságosan és hatékonyan dolgozhassunk ilyen körülmények között.

Milyen pozíciókban fordulhat elő, hogy extrém időjárási körülmények között is dolgozni kell?

Az ilyen helyzetek leggyakrabban olyan területeken fordulnak elő, ahol a szabadban történő munkavégzés elkerülhetetlen. Idesorolhatóak az építőipari munkások, a mezőgazdasági dolgozók, vagy akár a szállítási és logisztikai szektorban tevékenykedők is.

Érdemes akár egyéni igényeink szerint munkát keresni. Aki nem bírja a hideget, inkább melegebb környezetben való munkahelyet válasszon - és fordítva is igaz ez. Vagy egy irodát, ahol szinte mindig kellemes a klíma. Napjainkban már bőven válogathatunk, például az olyan álláskereső oldalakon, mint a SzegedAllas.hu.

Túl meleg, túl hideg - egyik sem ideális állapot

Az extrém hőmérsékletekkel járó körülmények nemcsak kellemetlenséget okoznak, de komoly egészségügyi kockázatokat is hordozhatnak. A kánikula és a hideg időjárás egyaránt veszélyeket rejt magában, és fontos, hogy a munkavállalók tisztában legyenek a megfelelő óvintézkedésekkel.

Mit mond a törvény a munkavállalók biztonságáról ilyen esetekben?

A jogszabályok szerint extrém időjárási körülmények között végzett munkára vonatkozóan a dolgozóknak óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perc pihenőidőt kell kapniuk, amit minimum 6 négyzetméteres, légkondicionált helyiségben vagy a munkásokat szállító jármű utasterében lehet biztosítani. Azoknak, akik hosszabb ideig nem végeztek munkát a területen, a fokozatos hozzászokás lehetőségét kell biztosítani, kezdve 2 órával az első héten, majd a maximális munkaidő fokozatos növelésével.

Az előírásokat részletesen rögzíti a 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet, különös tekintettel az építési munkahelyeken alkalmazandó minimális munkavédelmi követelményekre, amelyeket az építőipari vállalatoknak szigorúan be kell tartani.

A munkahelyi biztonság egyéni és közös felelősség is

A munkavállalóknak és a munkáltatóknak egyaránt fontos szerep jut a munkahelyi biztonságban. A munkavállalóknak fel kell ismerni a saját határaikat, és be kell tartaniuk a megfelelő védőintézkedéseket. Ugyanakkor a munkáltatóknak is felelősségük van a biztonságos munkakörnyezet biztosításában, ideértve az extrém időjárási körülményekhez alkalmazkodó intézkedéseket is.

A borítókép forrása: freepik.com

munkavégzésálláskeresésSzeged