Április 28. Vasárnap, Valéria

Mit mond az időjárás előrejelzés? Mikor jön el idén a téli gumik ideje?

Érdekesség
2023. november 14. 07:05
null

PR-tartalom

A téli gumik kérdése sok autós foglalkoztat a téli hónapokhoz közeledve. Az ősz eddig kellemesen meleg volt, és bár volt egy két esősebb-hűvösebb nap, de főként napos, meleg napokat tudhatunk magunk mögött. Az időjárás azonban egyre hűvösebbre fordul, sok autósban pedig lassan felmerül a kérdés, meddig közlekedhetnek még nyári gumival, és mikor jön el a téli gumik ideje.

Persze erre a kérdésre rá lehet vágni, hogy majd ősz végén, vagy mivel eddig is enyhe volt az ősz, elég tél elején. De a helyzet az, hogy azt, hogy mikor kerüljenek fel a téli gumik, az időjárás dönti el, a szakértőknek pedig pontos tanácsaik vannak erre vonatkozóan – írj az Autotire.

Sokan nem is tudják, hogy mikor érdemes feltenni a téli gumikat, sőt, akad, aki egészen addig vár, amíg le nem esik az első hó, mondván, a téli gumi úgyis arra való, hogy hóban közlekedjünk vele. Pedig a helyzet az, hogy a téli gumik nemcsak a havas-jeges körülményekre lettek tervezve, hanem elsősorban arra, hogy elviseljék a hideget, olyan alacsony hőmérsékletet, amin a nyári gumi már nem képes kellő tapadást elérni. De milyen hőmérsékletről van szó, és mikor várható idén?

Tartósan 7 fok alatt jön el a téli gumik ideje

A téli gumi gyártók és a gumiszervizek szakemberei szerint is akkor jön el a téli abroncsok ideje, amikor a hőmérséklet már tartósan 7 fok alá kerül. Ez "hagyományosan" október végén, november elején jellemző. Az idei tapasztalatok szerint az október még zömében enyhe, meleg, napos volt, de novemberben már jó eséllyel szükséges lesz felkeresni a gumiszervizt a téli gumicsere miatt. Persze az időjárás kiszámíthatatlan, érdemes tehát figyelni reggelente a hőmérő higanyszálát, és ha azt tapasztaljuk, hogy egyre több reggelen mutat a hőmérő hét fok alatti hőmérsékletet, akkor ne várjunk tovább a cserével.

Amikor új téli gumira is szükség van

Most, hogy már tudjuk, mikor érdemes időpontot foglalni a gumiszervizbe, érdemes arról is ejteni pár szót, hogy mikor jön el a pillanat, amikor nemcsak cserére van szükség, de új abroncs vásárlására is. Bár a magyar telek az elmúlt években nagyon enyhék voltak, és inkább hideg, száraz, néhol esős időjárás jellemezte őket, azért időnként havat is tapasztalhattunk, így a jég és a latyak sem volt ritka. Ilyen körülmények között elengedhetetlen a megfelelő téli gumi. Amikor az abroncsok elérik a 4 mm alatti profilmélységet, érdemes újat vásárolni helyettük.

Persze a jogszabály szerint 1,6 mm-es mélységig még nem tilos közlekedni az abroncsokkal, de a téli körülmények indokolják, hogy ne várjuk meg, hogy ennyire elkopik a gumi. Ha pedig új abroncsra van szükség, érdemes utána járni, hogy mely abroncsok is teljesítenek az adott évben a legjobban téli körülmények között. A 2023-as ADAC teszt eredményei már nyilvánosak, így ezeket mindenképp célszerű figyelembe venni a választás során.

A 205/60 R16-os méretű téli abroncsok között a Dunlop Winter Sport 5, a Michelin Alpin 6, a Goodyear UltraGrip 9+, a Continental WinterContact ST 870 P, a Hankook Winter i*cept RS3, a Bridgestone Blizzak LM 005, és a Firestone Winterhawk 4 teljesített a legjobban, míg a 225/45 R17 téli gumik esetében a Continental WinterContact TS870, a Michelin Alpin 6, a Goodyear UltraGrip Performance +, és a Dunlop Winter Sport 5 kapott jó minősítést.

borítókép forrása: autotire.hu

abroncshőmérsékletnyári gumitéli gumiidőjárás