Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Mindig is érdekelt az időjárás, a klímakutatás? Vállalj munkát a meteorológia területén!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

PR-tartalom

Kíváncsi vagy, milyen idő lesz holnap, vagy épp mi okozza a viharokat, tornádókat? Szívügyed a klímaváltozás és tudományos pályára vágysz? A meteorológia területe izgalmas és változatos karriert kínál napról napra, hiszen újabb és újabb kihívásokkal szembesülnek a kutatók, tudományos munkatársak. De hogyan lehet elindulni az úton?

A meteorológia, mint tudományág

A meteorológia egyfajta határtudomány, ami az időjárás különböző jelenségeivel foglalkozik, célja pedig a földi atmoszférában bekövetkező időjárási események megértése, előrejelzése és tanulmányozása. Az időjárás elemzése és előrejelzése során a meteorológusok többféle tudományos megközelítést alkalmaznak.

Az egyik az atmoszférával kapcsolatos fizikai és kémiai tulajdonságok elemzése, melyek az időjárás kialakulását befolyásolják. A másik megközelítés pedig matematikai modellek alkalmazása és adatok elemzése.

Ezek a hagyományos és modern eszközök segítik a meteorológusokat az időjárás megértésében és előrejelzésében, ami számos területen, például a mezőgazdaságban, a közlekedésben és a katasztrófavédelemben egyaránt kritikus fontosságú.

Hogyan válhat valakiből meteorológus?

A meteorológus specializációhoz mesterképzést kell elvégezni. A mesterképzés általában magában foglalja az időjárási folyamatok, légkörtudomány és meteorológiai előrejelzések részletes tanulmányozását. Elvégzése után a hallgatók képesek meteorológiai kutatásokban és időjárás-előrejelzésekben részt venni.

Első lépésként tehát az alapszak elvégzése szükséges, amely a természettudományokhoz, például a földtudományokhoz, a fizikához, a környezettanhoz vagy a matematikához kapcsolódik. Ezekre az alapszakokra alapozva lehetőség van további szakmai specializációra a meteorológia területén.

Több magyar egyetemen is elérhető meteorológiai mesterképzés, és a kreditpontok megszerzésével a különböző alapszakokról is lehetőség nyílik meteorológia területén továbbképezni magát. A meteorológusok a tudományos megértés mellett gyakorlati időjárási előrejelzések és katasztrófavédelmi területen is fontos szerepet játszanak.

Meteorológia karrier Magyarországon

Meteorológusként Magyarországon többféle karrierlehetőség áll rendelkezésre, például időjárás-előrejelző vagy repülésmeteorológus is lehet valaki. Az Országos Meteorológiai Szolgálat rendszeresen hirdet állásokat ezen területeken.

Az időjárás-előrejelző munkakör során a feladatok közé tartozik rövid- és középtávú előrejelzések készítése, veszélyjelzések kiadása, illetve a közönség tájékoztatása az időjárásról. Az elvárások között szerepel meteorológus végzettség, a középfokú angol nyelvvizsga, a problémamegoldó képesség és a jó kommunikációs készség. Az előnyök közé tartozik az előrejelző gyakorlat vagy épp a programozási ismeretek.

A repülésmeteorológus munkakörben olyan feladatokat kell ellátni, mint a repüléshez kapcsolódó előrejelzések készítése, veszélyjelzések kiadása, valamint repülőversenyek vagy más események meteorológiai kiszolgálása. Az elvárások között szerepel meteorológus végzettség, középfokú angol nyelvvizsga, felelősségteljes személyiség és kommunikációs készség. Az előnyök között szerepel repülési vagy légiközlekedési tapasztalat és programozási ismeretek.

Mindkét pozícióban a bérezés megállapodás szerint történik, a munkahely dinamikus és hosszú távú perspektívával rendelkezik, illetve számos egyéb juttatást is kínál, a hatályos törvényeknek megfelelően. Állásajánlatok és további információk elérhetők az Országos Meteorológiai Szolgálatnál, vagy egyéb meteorológiai munkakörök a BudapestAllas.hu oldalán.

borítókép forrása: freepik.com