Június 25. Kedd, Bocsárd

Hogyan etessük a vízimadarakat? Sehogy!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A mesekönyvek lapjain, vagy éppen a családi sétákon is van egy tétel, ami szinte minden esetben teljesül: ha víz mellett sétálva vízimadarat látunk, akkor elő a kenyérrel! Ezt azonban nagyon jó lenne már elfelejteni.

Sőt! Az MME, vagyis a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy ne csak a kenyeret felejtsük el, hanem a vízimadarak etetését, úgy, ahogy van! Ennek oka pusztán az, hogy semmi szükségük rá, ráadásul nagyon sokat árthatunk vele a madaraknak és a környezetnek is.

Az állandó etetés révén a madaraknál kikapcsol a vándorlási ösztön, hiszen élelem van bőven - ez azonban nagyon veszélyes az állatokra nézve. Nem csak az a gond, hogy zsúfoltság alakul ki, az ezzel szorosan együtt járó agresszióval, betegségek terjedésével és a sérülésveszéllyel. A kiszórt élelem jelentősen képes rontani a vízminőséget is, emellett bizony a patkányokat is vonzza, amik a kacsákkal ellentétben se nem cukik, se nem szívesen nézzük, ahogyan ide-oda rohangálnak a parkok sétányain.

A kenyér ráadásul hosszabb távon megbetegíti a madarakat, adott esetben röpképtelenné teheti őket, ami komoly probléma. Ráadásul minél többet etetünk, annál több madár marad itt, annál többet etetünk és így tovább. A probléma önmagát generálja, míg végül óriásivá nő. Az etetéssel olyan területekre is becsaljuk/ott tartjuk a madarakat, melyek az önfenntartó életre alkalmatlanok. A megoldás az etetés kiiktatása, ezzel tehetünk a legtöbbet a vízimadarak egészségéért és a környezet védelméért. Továbbra sem menekülnek majd el, ha meglátják az embert, lehet őket nézni, részei maradnak a mindennapjainknak, de egy egészségesebb, számukra lényegesen előnyösebb formában!

képek és lead kép: shutterstock