Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Milyen téli gumira vagy 4 évszakos gumira érdemes cserélni? (x)

Érdekesség
2023. október 11. 07:55
null

PR-tartalom

Amikor eljön az abroncsvásárlás ideje, legyen szó téli vagy négyévszakos abroncsokról, sokan azt sem tudják, milyen szempontokat kellene figyelembe venniük. A kínálat széles, bőven van miből választani, sokan pedig tanácstalanok, hogy kiknek is higgyenek az abroncsok minőségével kapcsolatban.

A gyártók nem fognak rosszat mondani az abroncsaikról, csak a jó tulajdonságaikat domborítják ki, a vásárolók pedig előbb írnak a negatív tapasztalatokról, mint a pozitívakról. Szerencsére a független nemzetközi abroncstesztek viszonylag reális képet festenek az abroncsok minőségéről, ezért ezeket mindenképp érdemes számításba venni – írja a Gumiabroncs akció.

Persze nem minden méretben születik minden évben teszteredmény, de a tesztek és a vásárlói vélemények alapján mindig születnek statisztikák szinte minden méret esetében, ez pedig segíthet a választásban. De melyek azok a téli és négyévszakos abroncs 2023-ban, amelyeket érdemes számításba venni?

Mikor jön el az új abroncsok vásárlásának ideje?

Mielőtt rátérnénk az idei év legjobb mintázataira a teszteredmények alapján, érdemes pár szót ejteni arról, hogy mikor is érdemes lecserélni a négyévszakos és téli abroncsokat újra. Nos, ezt a kérdést jogszabályi és szakértői szempontból is érdemes megvizsgálni. A jogszabály ugyanis azt mondja, hogy hazánkban 1,6 mm-es profilmélységig használhatóak az abroncsok, tehát a nyári, a téli és a négyévszakos is. A szakemberek viszont azt szokták javasolni, hogy 4 mm alatti profilmélységnél már érdemes új abroncsot vásárolni, különösen akkor, ha téli vagy négyévszakos abroncsról van szó.

Milyen tényezők alapján válasszunk új téli abroncsot?

Amennyiben sokat vezetünk télen, gyakran ingázunk, illetve a mindennapi közlekedéshez keresünk megbízható abroncsot, akkor célszerű téli gumiban gondolkodni, és nem négyévszakos abroncsban. Amikor új téli gumit keresünk, érdemes végiggondolni a vezetési stílusunkat, hiszen ez nagyban befolyásolja, hogy mely kategória lesz megfelelő a számunkra. Akik sokat vezetnek, naponta ingáznak vagy gyakran vezetnek a városon kívül, azok számára a prémium abroncsok jelenthetnek jó megoldást. A 2023-as ADAC téli gumi teszt alapján a Dunlop Winter Sport 5, a Michelin Alpin 6, a Goodyear UltraGrip 9+, a Continental WinterContact ST 870 P jó választás lehet, ugyanis ezek az abroncsok mindkét vizsgált méretben kivételesen jól teljesítettek.

Amennyiben a mindennapi városi közlekedésre keresünk megbízható téli gumit, akkor a középkategória abroncsai között érdemes körülnézünk. A 2023-as ADAC teszten ebben a kategóriában a Hankook Winter i*cept RS3, a Firestone Winterhawk 4, a BFGoodrich G-Force Winter 2, a Fulda Kristall Controll HP 2 és a Kleber Krisalp HP3 ért el jó eredményt.

Természetesen az alacsony kategóriás abroncsokat sem szabad lebecsülni. Akik csak ritkán vezetnek, bátran választhatnak olcsó abroncsot, mint például a Barum Polaris 5 vagy a Sava Eskimon hp2, melyek az ADAC teszten idén jól teljesíttek.

Négyévszakos abroncs, melyeket érdemes számításba venni 2023-ban

A négyévszakos abroncsok azoknak jelenthetnek megfelelő választást, akik ritkán vezetnek, akkor is főleg városban, tehát hozzávetőleg 10 ezer kilométernél többet nem közlekednek az autójukkal. Ingázásra, zord téli vagy hegyvidéki körülmények között nem szokták javasolni ezeket az abroncsokat. Akik most ősszel szeretnénk új négyévszakos abroncsot vásárolni, nekik érdemes lesz figyelni a a brit Tyre Reviews tesztjének eredményeit. A 195/65 R15 négyévszakos gumik közül a Michelin CrossClimate 2, a Firestone MultiSeason, a Kleber Quadraxer 3 és a Goodyear Vector 4Season Gen 3 négyévszakos gumik teljesítettek kivételesen jól, tehát ezeket az abroncsokat ebben a méretben mindenképp érdemes számításba venni.

Természetesen minden évben vannak olyan abroncsok, amelyek ugyan nem kerülnek tesztelésre, de mégis megérheti őket választani. Az idei évben például ebben a négyévszakos teszten nem vett részt a Bridgestone A005 EVO vagy a Continental AllSeasonContact, melyek kivételesen jó négyévszakos abroncsok, viszont hamarosan kivezetésre kerülnek, így a teszten már nem vettek részt, ugyanakkor a kínálatban még megtalálhatjuk őket.

Borítókép forrása: gumiabroncsakciok.hu

abroncsnégyévszakostéli gumiválasztás