Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Itt a vég! A sörtől is érzékeny búcsút vehetünk a klímakatasztrófa miatt...

Érdekesség
2023. október 22. 08:00
null

A globális felmelegedés természetre gyakorolt hatásait nagyon sokan szemlélik egyre növekvő aggodalommal, de mégsem érinti meg az emberek többségét annyira, mint amikor a saját életükben, a mindennapjaikban érzik meg a változásokat. Ez pedig még inkább igaz, ha a változás olyasmit érint, amit nagyon szeretünk!

Amikor a tudósok kongatni kezdték a vészharangot, hogy a kávé bizony megsínyli a klímaváltozást, és sajnos azzal a lehetőséggel is számolni kell, hogy el fog tűnni, sokan kaptak a szívükhöz ijedtükben. Most a Nature folyóiratban megjelent tanulmány bevitte a kegyelemdöfést: a sörre is ez a sors vár...

A globális felmelegedés ugyanis változást hoz a komló és az árpa virágzásában, termésében. Nem csak az időtényező változik - azaz előbb virágzik és hoz termést a két növény, ami jelentősen befolyásolja a feldolgozásukat -, hanem a terméshozam is. A prognózis szerint 2050-re már hiánycikk lehet a sör, a későbbiekben pedig teljesen el is tűnhet, legalábbis abban a formában, ahogyan most ismerjük, és ahogyan nagyon sokan szeretik.

A két növény nélkül is lehet sört készíteni, bár ennek íze egészen más lesz. A méz, de gyümölcsök is képezhetik az alapját a sörkészítésnek, de ebben az esetben le kell mondanunk arról a jellegzetes kesernyés ízvilágról, mely mostani söreinket meghatározza, és ami miatt olyan jól esik ez az ital a forró nyári napokon.

képek és lead kép: shutterstock

sörterméskomlóglobális felmelegedés