Július 27. Szombat, Liliána, Olga

A 7 fokot ajánlott komolyan venni téli gumi cserénél (x)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

PR-tartalom

Rövidesen vége a szokatlanul enyhe őszi időjárásnak, ilyenkor pedig jó esetben a legtöbb autótulajdonosnak is eszébe jut az, hogy ideje lenne gépjárművét felkészítenie a közelgő hideg, fagyos télre. A téli gumiabroncsok felszerelésével ugyanis nem kell megvárnunk az első havazást. Magyarországon nincs arra vonatkozó jogszabály, hogy télen csak téli gumiabronccsal indulhatunk útnak, így a gumi cseréjének az ideje leginkább az autó tulajdonosán múlik. Sokan szerencsére észben tartják a 7 Celsius fokos szabályt, ennek ellenére az sem ritka, ha valaki a fennmaradt nyári gumikkal rója a köröket a havas, vagy jeges utakon.

Az Autógumiakció webáruház szakértői ajánlásával összegyűjtöttük azokat a gumiabroncsokat, melyekkel biztonságosan indulhatunk útnak a téli hónapokban.

Az évszakok komoly kihívások elé állítják az autóvezetőket

Van, aki a mai napig úgy gondolja, hogy felesleges évente kétszer lecserélnie a szezonális abroncsait, hiszen a téli és nyári gumik között nincs nagy különbség. Valójában mindkét abroncstípus teljesítménye eltérő hőmérsékleti tartományokra lett optimalizálva. Éppen ezért október és november táján, amikor a hőmérséklet elkezd lecsökkenni, elérkezik annak is az ideje, hogy az eddig használt nyári gumiabroncsainkat, jó minőségű téli gumikra cseréljük le.

A nyári abroncs a hideg időjárási viszonyok között hamar rideggé és merevvé fog válni, így a guminak nem lesz megfelelő a tapadása, ez pedig komoly problémákat is előidézhet vezetés közben. A téli abroncs különleges anyagösszetételének, a magas szilika tartalmának köszönhetően még a mínusz fokokban is meg tudja őrizni a rugalmasságát. A rugalmasság mellett a megfelelő tapadás miatt is lényeges téli gumira váltani akkor, ha a hőmérő higanyszála nappal már nem haladja meg a +7 Celsiusfokot. A téli gumik futófelületén megtalálható mintablokkokat lamellák tagolják, ez tudja fokozni a húzóerőt, és a tapadást nedves, havas, sőt akár jeges útviszonyok között is.

Milyen szempontok alapján válasszunk téli gumit?

Új abroncs vásárlásakor több szempontot is figyelembe kell vennünk. Egyrészt tudnunk kell azt, hogy pontosan mekkora gumi kell az autónkra, másrészt ki kell tudnunk választani azt az abroncsmodellt, mely számunkra a legideálisabb lehet. Ha a hatalmas kínálatban nehezen tudjuk eldönteni, hogy melyik téli gumit válasszuk, érdemes lehet kikérni egy szakember véleményét, de jó ötlet lehet átnézni a legfrissebb abroncsteszt eredményeket is.

2023-ban az ADAC összesen 32 téligumit tesztelt le két méretben. A 205/60 R16 abroncsokat a SUV-típusú autókra, illetve az alsó középkategóriás járművekre fejlesztették ki. Ebben a kategóriában az idei évben 7 modell ért el különösen jó, másik 7 társa pedig megfelelő értékelést. Ebben a méretben a dobogóra a Dunlop Winter Sport 5, a Michelin Alpin 6, illetve a Goodyear UltraGrip 9 került fel.

A középkategóriás kompakt autókra való 225/45 R17 méretben is 16 téli gumit tesztelt le az ADAC. Ezek közül a legjobb eredményt a Continental WinterContact TS 870, a Michelin Alpin 6, a Goodyear UltraGrip Performance+ érte el. Ezekben a gumiabroncsokban tehát biztosan nem fogunk csalódni akkor, ha egy megbízható, kiváló teljesítménnyel rendelkező téli abroncsot szeretnénk megvásárolni.

Melyik négyévszakos abroncsot vásároljuk meg a 2023-as teszt alapján?

Amennyiben nem kívánunk tavasszal és ősszel a szezonális abroncscserével bajlódni, próbáljuk ki a négyévszakos gumikat. Ezek az abroncsok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évek során, ideális választás lehet számunkra abban az esetben, ha a nyugodt vezetést preferáljuk, és leginkább városi körülmények között használjuk az autónkat, illetve, ha évente nem haladjuk meg vele a megtett 10 ezer kilométert.
A Tyre Reviews tesztjéből kiderült, hogy idén a legjobb négyévszakos abroncsoknak a Kleber Quadraxer 3, a Michelin CrossClimate 2, a Firestone Multi Season 3, illetve a Goodyear Vector 4Season számít.

Bár a négyévszakos abroncsoknál valóban megússzuk évente kétszer az abroncscserét, de nem szabad megfeledkeznünk róla, hogy évente egyszer érdemes centrírozni a gumikat, illetve ilyenkor tengelyenként is meg kell azokat cserélni, ugyanis azok az abroncsok, melyek elől helyezkednek el, hamarabb kopnak.

képek forrása: pixabay.com