Május 6. Hétfő, Frida, Ivett

Munkába állás vidéken – állás Dunaújváros területén (x)

Érdekesség
2023. szeptember 11. 07:55
null

PR-tartalom

Sokan vélik úgy, hogy vidéken szinte lehetetlen munkát találni. A kínálat persze a fővároshoz képest szűkebb, de a Budapesttől távolabb eső régiókban is fellelhetők jó lehetőségek. Adott esetben pedig már idejekorán is adódik opció arra, hogy belekóstoljunk a munka világába.

Iparvárosok Magyarországon

Ha a magyar vidék munkalehetőségeiről esik szó, a dicső múltat szilárd történelmi tényekkel igazolhatjuk. Hazánk iparvárosai ugyanis lényegében élő lenyomatai a vidéki régiók egykori iparosodásának, mely együtt hozta magával a munkalehetőségek megteremtését is. Ezek a városok természetesen némiképp átalakultak, ám lényegében szinte mindegyikben megtaláljuk az eredetihez hasonló üzemeket és az ipari munkalehetőségek bőséges tárházát.

Legyen szó akár Tiszaújvárosról, Kazincbarcikáról vagy épp Dunaújvárosról, ezek a települések a történelem egy megkerülhetetlen szeletét jelentik, az ipari tevékenység pedig a mai napig fontos részét képezi a helyi és környékbeli lakosok életének. Bár Dunaújváros esetén napjainkban fennállnak bizonyos tisztázatlan körülmények a helyi legnagyobb termelő üzem körül, fontossága ugyanúgy megkérdőjelezhetetlen, mint egykor.

Így fordulhat elő az is, hogy egy állás Dunaújváros városában sokszor egyet jelent ezekkel az ipari munkálatokkal. Szerencsére ez a paletta kifejezetten színes és amellett, hogy az ipari szereplők nagy létszámú munkavállalót képesek alkalmazni, rendkívül széles társadalmi rétegek számára nyújt alkalmas opciót. A városban természetesen más álláshelyek is rendelkezésre állnak, ám az ipar továbbra is elsődleges. Ez pedig már az oktatás során is felmerül, hiszen bizonyos lehetőségek már idejekorán kiaknázhatók.

Változó körülmények

Bár a kínálat napjainkra sokat változott, az most is nagy biztonsággal állítható, hogy továbbra is sok állás Dunaújváros iparához kötődik. A város gazdasági életének és álláspiacának átalakulása ugyanis érdekes módon nem egyik vagy másik szektor rovására következett be, hanem az egyes területek egymás melletti, organikus fejlődésével. Ennek megfelelően a város ipara ma már nem csak egy nagyobb szereplőre támaszkodik, melynek ékes lenyomata az itt működő két ipari park is. A modern ipari szereplők pedig egyet jelentenek a munkahelyekkel, így sok állás Dunaújváros ilyen cégeinél létesül.

A városban ma már könnyűipari üzem, csomagolástechnikai és műanyagipari vállalat, illetve több nagyobb építőipari cég is működik. Ezek hagyományosan jelentős számú munkaerő felvételére képesek, így a helyi és környékbeli lakosság foglalkoztatása lényegében megoldott. Fontos azonban, hogy az utánpótlás is garantálva legyen, így az ipari szereplők már idejekorán igyekeznek bevonni a fiatalokat, tanulókat is a termelési folyamatokba. Ezek pedig leginkább a duális képzések formájában valósulnak meg.

Az itt működő egyetem ugyan hazánk kisebb intézményei közé tartozik, a hallgatók már jó előre belekóstolhatnak a helyi cégek munkájába és kultúrájába. Az önéletrajz készítése így tehát előbb válhat szükségessé a vártnál, hiszen a tanulmányok végeztével akár azonnal is megtörténhet a munkába állás. Ez a fajta kapcsolat a hallgatók és a vállalatok számára is kedvező, hiszen a szakképzett munkaerő képzése és annak helyben tartása egy kölcsönösen előnyös kapcsolatot képes kialakítani. Az itt tanulók számára tehát egy állás Dunaújváros valamely cégénél szinte adott lehet.

Lehetőségek az iparon túl

Az ipar és oktatás összefonódása mellett sem mondhatjuk azt, hogy az önéletrajz készítése ne lenne hasznos ezen a vidéken, hiszen más munkalehetőségek is rendelkezésre állnak. Bár tény, hogy az ipari hangsúly még mindig jelentős, egy állás Dunaújváros területén ma már nem feltétlenül jelent egyet a nagy üzemekkel, termelő vállalatokkal. Erre eleve jó példa lehet a már említett egyetem is, hiszen a felsőoktatási intézmények szinte kivétel nélkül mindenütt sok embert foglalkoztatnak különféle pozíciókban.

A város álláskínálata azonban még ezen túl is kínál opciókat, hiszen mégiscsak egy jól működő városról beszélhetünk. Ehhez a működéshez pedig hozzátartoznak a más profillal rendelkező kisebb-nagyobb cégek, városi intézmények, szolgáltatók, üzletek, bankok és még sorolhatnánk. Az ilyen állások Dunaújvárosban sem mások, mint máshol, hiszen lényegében univerzális, mindenütt egyenletes lehetőségeket kínálnak a helyi és környékbeli lakosság számára egyaránt. Emellett pedig természetesen a különböző távmunkák vagy akár az ingázás is jó opció lehet.

Az online álláshirdetések világában ma már kifejezetten egyszerű egy-egy adott település álláskínálatát leszűrni így, ha az önéletrajz készítésen túlvagyunk, indulhat is a böngészés. Az internetes állásportálok rengeteg szerteágazó lehetőséget kínálnak, így mindenképpen fontos némi tudatosság az álláskeresésben. A fejlett keresőmotorok és szűrési feltételek azonban mindenki dolgát megkönnyítik, így egy állás Dunaújváros valamelyik cégénél is egyszerűen ránk találhat.

Képek forrása: profession.hu

munkába állásönéletrajz készítésmunkalehetőségiparDunaújváros