Május 13. Hétfő, Imola, Szervác

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult 6 fiatal - a klímakatasztrófa miatt perlik az EU országait

Érdekesség
2023. szeptember 24. 11:00
null

A klímaváltozás komoly probléma, és még ha mi magunk mindent meg is teszünk, akkor is azt érezzük: a vállalatok vagy éppen a kormányok messze nem tesznek meg mindent azért, hogy a bolygó élhető maradhasson. Ebben szerepet játszat az is, hogy a “rossz” dolgok bekövetkezési ideje jellemzően 2100 körül várható, ami azért még messze van, meg persze az is, hogy sok az ellenvélemény. Ugyanakkor a klímaváltozás tény, annak hatásait egyre inkább érezzük a saját bőrünkön is.

Így gondolja ezt az a 6 portugál fiatal is (11 és 24 éves kor közöttiek), akik még 2017-ben kezdtek gyűjteni, mikor Portugáliában, Leiria közelében egy kiterjedt erdőtűz 66 ember életét követelte. A gyűjtésük pedig jól haladt, összeszedtek 100 000 fontot, azaz nagyjából 44,7 millió forintot.

Ez az összeg pedig az ügyvédekre kellett. A hat fiatal ugyanis 27 EU tagállamot - Portugáliát is természetesen -, valamint az Egyesült Királyságot, Norvégiát, Oroszországot, Svájcot és Törökországot perelték be azért, mert nem tesznek eleget a klímakatasztrófa ellen. Ha a fiatalokat nem is, az ügyvédeiket kénytelenek lesznek komolyan venni a kormányok, hiszen nem kisebb szervezethez fordultak, mint az Emberi Jogok Európai Bírósága.

A fiatalok azzal vádolják a kormányokat, hogy az élethez való jogukat, az embertelen vagy megalázó bánásmódtól való mentességhez való jogukat, a magánélethez és a családi élethez való jogukat, valamint a diszkriminációmentes élethez való jogukat sértik. Ez pedig még megalapozott is lehet, hiszen a klímakatasztrófa mindezeket valóban csorbítja - és nem csak a 6 fiatal esetében. Úgy érzik, a kormányok az elégtelen intézkedéseikkel elveszik a jövőjüket, miközben meglenne a hatalmuk és az eszközeik ahhoz, hogy érdemi lépéseket tegyenek.

A vádakra több kormány is reagált már, az ír kormány nemes egyszerűséggel annyit, hogy ők bizony nem állapítottak meg vészhelyzetet. Görögország is visszautasította a vádakat azzal érvelve, hogy a klímakatasztrófa az emberi életre közvetlenül nem jelent fenyegetést - miközben országukban Daniel, a klímakatasztrófa nyomán szélsőségessé váló viharrendszer azokon a területeken szedte a halálos áldozatait, melyet előtte a szélsőségesen száraz idő nyomán fellángoló erdőségek füstje, hamuja és pusztítása még szinte el sem hagyott...

képek és lead kép: shutterstock

klímakatasztrófaEmberi Jogok Európai Bíróságélet