Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Robotméheké a jövő?

Érdekesség
2023. július 02. 11:00
null

A méhek olyan központi szerepet töltenek be a bolygó ökoszisztémájában, hogy eltűnésük elképesztő károkat okozna. A haszonnövények terméshozama jelentősen visszaesne, hiszen harmaduk a méhek beporzó tevékenységéhez kötődik. A vadnövények esetében ez az arány 90%-os...

Sajnos a vegyszerezés, a környezeti hatások és a betegségek tizedelik a méhek állományát világszerte. Az egyedszám csökkenés nagyjából 10 %-os, de Amerikában a méhészek sok esetben 40-50 %-os csökkenéssel is találkoznak évente! Ez pedig drasztikus megoldásokat kíván!

A vegyszerezés elhagyása lenne az igazán jó megoldás, de a kártevők elleni védekezés leállítása a terméshozamra is drasztikus hatással lenne. A betegségek ellen küzdeni nagyon nehéz, a klímakatasztrófa leállítása, megfékezése pedig időbe telik (és akarni is kell), vagyis már megoldásokat is meg kell vizsgálni.

A Varsói Műszaki Egyetem két robotméh prototípussal is előrukkolt. Az egyik egy központi vezérlésű drón-raj lenne, mely nem kifejezetten hatékony, és sajnos nem sok időt képesek a levegőben tölteni. A másik egy olyan szerkezet, mely önálló szoftverrel rendelkezik, a pollengyűjtése így hatékonyabb és tovább is képes azt végezni töltés nélkül. Mindkét megoldás ígéretes és sajnos úgy tűnik, szükség is lesz rájuk. A beporzó tevékenységük ugyan messze nem olyan hatékony, mint a méheké, de legalább elvégzik, amit el kell.

képek és lead kép: shutterstock

megoldásVarsói Műszaki Egyetemméh