Június 13. Csütörtök, Anett

De mi legyen a használt gumiabroncsokkal?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Persze hogy kell a jó abroncs, de jó lenne, ha használat után nem szeméthegyek képződnének belőle, hanem valami hasznosra is fel lehetne használni őket!

Mihez kezdjünk vele? Ki kell dobni?

A világon egész hegyek léteznek, melyek gumiabroncs hulladékból állnak. A tartós, fémszállal összedolgozott gumi ugyanis nem bomlik le valami könnyen. Felhasználási területei behatároltak, bár hazánkban is létezik egy út, ami a mai napig remek minőségű, és amit 40 éve gumidarálék hozzáadásával építettek.

Mindenesetre utat csak nem építhetünk elhasznált abroncsainkból, amikből kb. 4 évente keletkezik 4 darab. Lássunk egy – két ötletet az újrahasznosításukra:

(kép: pinterest.com)

A kertbe

Igen, az alap megoldás a kerti hinta, de ez azért nem valami mutatós. Ezen lehet javítani azzal, ha lefestjük az abroncsot, de akkor sem lesz a kert dísze. Ellenben ha ülőkét csinálunk belőle, már egészen más a helyzet. Az abroncs fúrható, csavarozható, és ezt jól ki lehet használni. Első körben fessük le a gumit, majd csavarozzunk egy kerek fa lapot az egyik oldalára. Erre kerüljön ülőpárna, amit rögzíthetünk is, és már készen is vagyunk.

Ha a lefestett felület nem nyerte el a tetszését, akkor némi ragasztó, és egy nagyobb adag kötél segítségével rattan hatásúvá is teheti a gumit. Kenje a felületére a ragasztót, és módszeresen tekerje köré a kötelet. Ez esetben egy kis lakkal is vonja be a kész eredményt, hogy ellenállóbb legyen.

Virágoknak

Az előbb leírt módon rattan hatású virágtartó is lehet az abroncsból. A lépések szinte azonosak: tekerje rá a kötelet a ragasztózott abroncsra, és az egyik végén zárja le a lyukat egy kerek lappal. Ebben az esetben használhat műanyagot is, de maradhat a fánál is.

Az abroncsot fordítsa a lezárt résszel lefelé, és a másik lyukon benyúlva bélelje ki fóliával, hogy megvédje a fát a rothadástól. A vízelvezetéshez érdemes apró lyukakat fúrnia az abroncs alulra eső részébe, ezt megteheti a körbetekerés után is. Mehet bele a föld, és a virágok, majd keressen neki egy jó helyet a kertben. Ha lábakat is csavaroz az aljára, akkor magas, és még mutatósabb tartója lehet.

(kép: pinterest.com)

Fekhely

Folyton megeszi a kutya a fonott kosarát? Akkor ki vele! Egy leharcolt abroncs sokkal jobb lehet annál. Alaposan ki kell mosni, és le kell festeni, lehetőleg olyan festékkel, ami nem ártalmas akkor sem, ha a kutyus nyalogatja azt.

Ha megvan, akkor egy nagy párnát gyömöszöljön a közepébe, és tegye le a kutyusnak, hogy birtokba vehesse. Ha nincs ekkora párnája, akkor egy régi pulóver, és szivacstörmelék is tökéletes lesz.

Magas-ágyás

Bár a kertet már említettük, sokan használják az abroncsokat arra, hogy megfogják a rézsű csúszását, egy szinteltolást hozzanak létre a kertben, vagy éppen magas-ágyás gyanánt. Igaz, ezek a megoldások nem túl szépek, de praktikusnak mindenképpen azok! Ezzel együtt sem jó ötlet az abroncsok ilyen irányú kerti felhasználása!

Az autógumikból is kioldódnak káros anyagok, melyek így közvetlenül a földbe jutnak, onnan pedig az élelmiszerekbe, növényekbe. Ezzel végső soron magunkkal szúrunk ki, vagyis ha egy mód van rá, az abroncs ne kerüljön a föld alá!

Ipari

Ha leadjuk az abroncsot, abból nem feltétlen lesz szemét. Sok esetben remekül hasznosítható, ledarálva például út is készülhet belőle, melynek kopásállósága és a környezeti hatásoknak való ellenállása is magasabb, mint a gumidarálék mentes változaté. De az abroncsokat is egyre szélesebb körben igyekeznek hasznosítani ipari szinten, és talán ez az igazán jó megoldás.

(lead kép: pinterest.com)