Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Sok az üres üveg? Használd fel!

null

Az újrahasznosítás szerencsére egyre több ember számára fontos, így a szemét mennyisége minimalizálható. Ami mégis „szemét” lenne, azt se dobjuk el, hiszen elképesztően széles a felhasználásuk lehetőségi köre, ráadásul a második élet biztosításával elkerülhető az az energiafelhasználás is, amit az újrahasznosítás jelent, hiszen az sem kevés!

Kicsiben könnyű

Azok számára, akiknek csupán két – három üveget kell valahogy felhasználni, könnyű a feladat, hiszen ezekből lehet váza, gyertyatartó, halloween dísz, folyékony szappanadagoló, miegymás. Ehhez rengeteg szép ötlet is van fent a világhálón, nagyon keresgélni sem kell.

Na de mi a helyzet akkor, ha a házibulis időszak végeztével nagyobb mennyiségben marad ránk sörös, boros és italos üveg, amit nem akarunk kidobni?

(Kép: pinterest)

Irány a kert

Ha lakásban élünk, akkor a lehetőségeink nagyon korlátozottak ezen a téren. Mégis, van lehetőség arra, hogy nagyobb mennyiségben fogjunk be üres palackokat. A terasz, vagy a lakás nagyobb növényei számára készülhet belőlük vízadagoló. Ehhez nem is kell más, csak megtölteni a palackot vízzel, és fejjel lefelé a földbe szúrni. Ha szeretnénk, akkor ki is festhetjük a palackot, vagy ha túl nagy a szája, akkor egy kifúrt dugóval vékonyíthatunk rajta. Ezzel a megoldással az utazásaink, hosszú hétvégéink időszakára sem kell virágszittert keresni, hiszen az önadagolós öntözés akár hetekig is megfelelő vízmennyiséggel látja el a növényeinket.

Azok számára, akik kertes házban élnek, a palackok jó szolgálatot tehetnek odakint. Nem is hinnénk, milyen nagy teherbírása van az ilyen üvegeknek. Ha összegyűjtünk jónéhány darabot, akkor tökéletes ágyásszegély lehet belőlük. Ehhez csak a nyakukkal lefelé be kell őket ásni a földbe, és készen is van. Az üvegek többsége színezett, vagyis a hatás vidám lesz, és nem kopik le az esőtől sem. Külön jó oldala az üvegnek, hogy a szegélynyíró sem teszi tönkre olyan könnyen, mint a műanyag, vagy fa variációkat. És ha mégis, akkor egyszerűen csak az elhasználódott darabot kell cserélni, nem kell egész sorokat kiszedni a földből.

(kép: pinterest)

A palackokból építeni is lehet, hiszen teherbírásuk igen nagy. Ha azonban nem akarunk egy egész házat, vagy fészert felhúzni belőlük – mert ezt is lehet, van is rá példa -, akkor gondolkozzunk egy kicsit kisebben. Egy fűszerspirál, vagy egy emelt ágyás is elkészíthető belőlük, ahogyan egy mutatós virágtartó is. némi beton, sok – sok üveg, és egy kis türelem, csupán ennyi kell hozzájuk. A palackok, mintha téglák lennének, míg a beton itt a habarcs. Alulra kerüljön egy réteg beton, erre mehetnek szép sűrűn a palackok. Kissé hagyjuk száradni, majd ha ez is megvan, akkor jöhet egy újabb réteg beton, majd újra palackok. A végeredmény olyan lesz, mintha a sima falba kerek üveglapokat építettünk volna. Mutatós, és tartós megoldás!

Persze ne feledkezzünk meg az eredeti funkcióról sem. az üvegek folyadéktárolásra alkalmasak, és így ki lehet küszöbölni a műanyagokat a képletből. Ezek ugyanis szép lassan méreganyagokat eregetnek magukból, melyek a tárolt folyadékba, végül a szervezetünkbe kerülnek. Igaz, a fagyasztás így nem lehetséges, de azok a folyadékok, melyek ezt nem igénylik, inkább üvegbe kerüljenek, semmit műanyag palackba!

(lead kép:dev.quartoknows.com)