Május 10. Péntek, Ármin, Pálma

Leáldozóban a bourbon napja - beteszi a kaput a klímaváltozás az italnak?

Érdekesség
2023. június 27. 14:00
null

Kentucky neve nem sokat mond egy átlagembernek. Tudjuk, hogy az USA része, de nagyjából itt meg is áll az ismeret. Holott ez az a terület, mely valami olyasmit kínál, amit a világ szó szerint minden egyes szegletében ismernek és fogyasztanak is – ez pedig a bourbon.

A megfelelő bourbon előállításának komoly szabályai vannak, és ezek a szabályokat bizony érzékenyen érinti a klímakatasztrófa. Az előírások szerint a bourbont fehér tölgyből készült hordóban kell érlelni, de a hordókat szigorúan csak egyszer lehet erre a célra felhasználni. Pazarlásnak tűnik? Nem véletlenül...

A hordókat a lepárlók nem dobják ki, hanem értékesítik, így később például whiskey-t érlelhetnek bennük, de a következő adag bourbon elkészítéséhez újabb hordókra van szükség. És itt jön a fekete leves: a kutató becslései szerint a fehér tölgy ugyanis jelentős ütemben pusztul, és a telepítés mértéke nem fedezi a szükségleteket. Az előrejelzések szerint akár egyetlen generáción belül kihalhat.

Az iparág rohamléptékben zöldít. Az alapanyagok termesztése a lehető legnagyobb mértékben támaszkodik a természetre olyan megoldásokat alkalmazva, mint a természetes füvek általi vízmegtartás és szűrés. Emellett a napelemes energiatermelés, a károsanyag-kibocsátás nullázása és számos más lépés is történik, de mindez kevés lehet, hiszen, ha a fehér tölgy megy a levesbe, akkor az eddig ismert bourbon is követi.

képek és lead kép: shutterstock

Kentuckybourbonfehér tölgyUSA