Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Energiabiztonság az űrből?

Érdekesség
2023. június 23. 11:00
null

Az energiabiztonság elérése egy olyan kihívás, melyet kénytelenek leszünk megvalósítani a megújulókkal kapcsolatosan is, ellenkező esetben a klímakatasztrófa olyan méreteket ölt, amit már képtelenek leszünk kezelni, vagy akár elviselni. Az energiabiztonság elérésének két útja is mutatkozik: vagy eltároljuk a megtermelt energiát hosszú távon, minimális veszteséggel, vagy pedig a termelést állandósítjuk.

Az utóbbi egy olyan tudományos unikornis, Szent Grál, melynek eléréséhez a módszer már 1968-óta lapul a NASA fiókjában. A megoldást a napelemek adják, de nem a Földön, hanem az űrben. Így ugyanis kiküszöbölhető a nappalok és éjszakák váltakozása, vagyis a korlátlan megújuló energia korlátlan időintervallummal áll a rendelkezésünkre.

A probléma az, hogy hogyan továbbítsuk a megtermelt energiát a fogyasztóhoz, vagyis bolygónkhoz. Erre is kidolgozták már a megoldást, mikorhullámok segítségével oldják meg a problémát, melyeket a felhőzet sem befolyásol, hiszen áthatolnak azon. Ráadásul így olyan helyekre is eljuttatható az energia, ahova ezt eddig nem, vagy csak nagyon nehezen lehetett megoldani.

A dologgal két probléma van. Az első természetesen a pénz, hiszen a kivitelezés irtózatos összegeket emésztene fel. A feltételes mód pedig jogos, egyelőre ugyanis nem sikerült egyetlen olyan eszközt sem létrehozni, mely képes lenne erre az energiatovábbításra. Most azonban Ali Hajimiri, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) villamosmérnöke és a Space Solar Power Project (SSPP) nevű kezdeményezés társigazgatója közleményben jelentette be, hogy sikeres tesztet hajtottak végre a továbbításban egy általuk létrehozott eszközzel. Ez a kütyü ráadásul rugalmas és könnyű, vagyis gyártása, mozgatása és kilövése is jóval olcsóbb lehet, mint egy nagyobb és merev eszközé. A lehetőség így egyre inkább realizálódik, vagyis az energiabiztonság a megújulókkal is elérhető, ehhez most már pusztán idő kell. Hogy mennyi, az még kérdéses...

képek és lead kép: shutterstock

FöldenergiaNASA

Ezek is érdekelhetik