Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Csúnya zöldséget mindenkinek!

null

Elérkezett a pillanat - igaz, már rég elérkezhetett volna -, mikor meg kell értenünk: a pazarlásunk döbbenetes méreteket ölt és sokszor csak annyi az oka, hogy az adott étel nem elég szép, pedig az íze tökéletes...

Ronda, és finom

Gondolkozott már azon, hogy hogy lehet az, hogy ha az ember elmegy a boltba, és zöldséget vásárol, akkor minden egyes darab olyan, mintha egy reklámfilmből pottyant volna oda? Na jó, kis túlzással, de a paradicsomok mind szép kerekek, a paprikák alakja is szinte tökéletes, minden uborka kecses, minden karfiol szemet gyönyörködtető.

Pedig a termelőknél nem csak ilyen szépségek teremnek, hiszen a zöldség célja nem a szépség, hanem a tartalom. Elvégre nem a múzeumba készülnek, hanem az asztalra, ahol rendszerint felvágva, megfőzve, sütve, töltve és rengeteg formában elkészítve találkozunk velük. Ennek ellenére a hazai, és sajnos a fejlett civilizációk többségében a zöldségeknek és gyümölcsöknek tökéletesnek is kell lenniük, még akkor is, ha esetleg az ízük már nem az igazi.

(kép:healthy-magazines.com)

Pedig a ronda élelmiszer is egészséges, tápláló, jó az íze, vagyis minőségi kifogás egyetlen picike részletben sem jelenik meg ellene. Sőt, a többséget igazából felszeleteljük, főzzük, feldolgozzuk, vagyis a kinézete tökéletesen lényegtelen...

Tudatos vásárló, tudatos döntés

Hogy mi lesz azzal az zöldséggel és gyümölccsel, ami nem üti meg az elvárt szépségi szintet? Miután rengeteg munkával törődéssel, vízzel és energiával megtermelték, mehet is a kukába. Igen, kidobják, hiszen az áruházak egyszerűen nem veszik át, tehát sokra nem mennek vele. Ez pedig döbbenetes mértékű pazarlást eredményez, ami értelmetlen, hiszen a zöldség és a gyümölcs még csak esélyt sem kapott. Ráadásul nem csak magát az élelmiszert pazaroltuk el, hanem az erőforrásokat is, ami a megtermeléséhez kell!

Hazai viszonyok

Itthon is több szervezet harcol az ellen, hogy az esztétikailag nem tökéletes élelmiszer ne a kukába, hanem az asztalra kerüljön. Hiszen rengeteg olyan család él hazánkban is, akik a görbe répát, vagy a csúnya paradicsomot is hatalmas örömmel fogadnák, és a magyar vásárlóközönség is egyre tudatosabb, vagyis egy ilyen próbálkozás valószínűleg pozitív fogadtatásra találna. Még akár azzal a lehetőséggel is, hogy az esztétikailag nem tökéletes zöldségek és gyümölcsök ára is valamivel alacsonyabb, így a szép élelem kerülhetne a reggeli mellé, míg a kifogástalan, de csúnya a levesbe, zöldségbe, bármi egyéb ínycsiklandó fogásba.

Hiszen élelmiszereink nem múzeumi tárgyak, hanem a létezésünkhöz elengedhetetlen kellékek, ennek megfelelően talán megbocsátható lehet nekik, ha a kinézetünk nem kifogástalan.

(kép:pinterest.com)