Május 21. Kedd, Konstantin

A légszennyezés vetélést okozhat

Érdekesség
2023. június 22. 14:00
null

A légszennyezettség kapcsán sokszor és sok helyen találkozhattunk már azzal, hogy bizony egészségügyi kockázatokat is rejt magában. Mi több, egyes tudósok úgy hivatkoznak rá, mint csendes gyilkosra, hiszen közvetlenül vagy közvetve, de a városi halálozásokhoz igencsak nagymértékben hozzájárul.

Költséges

A légszennyezettség nem csak azért jelent gondot, mert rosszul mutat a város történetében. Az egészségügyi vonatkozások mellett számolni kell azzal is, hogy a korom és más szemcsék elszínezik a házak homlokzatát, korrodálják az épületeket, ami mind külön költségként jelentkezik a városok büdzséjében. Az egészségügyi kiadások ugyan állami részen jelentkeznek, ám mértékük annyira magas, hogy az hatással van az egész gazdaságra.

kép:wikipedia.org

A légszennyezettség természetesen a felső és alsó légúti betegségekben játszik elsősorban szerepet, de részese a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának is. Ez utóbbi pedig vezető halálok a világ számos, fejlett országában. A kiadások mértékének emelkedése olyan mértékű, amiből a klímakatasztrófa elleni védekezés viszonylag egyszerűen megoldható lenne. A szennyezés azonban jelenleg emelkedik világszerte, hiszen 2022-ben is eddig nem látott méreteket öltött.

Veszélyben a kismamák

A terhesség során az immunrendszer működése csökken, ellenkező esetben a szervezet a magzatot idegenként ismerné fel, hiszen az csak félig azonos genetikai állománnyal rendelkezik, mint az édesanya. A csökkent immunrendszer azonban fogékonyabbá tesz a betegségekre is, így sajnos a légszennyezettség is komoly károkat képes okozni.

Ahogyan arra a Utahi Egyetem tudósai is rámutattak, összefüggés van a légszennyezettség és a vetélés, illetve koraszülés kockázatának növekedésében. A problémát ebben az esetben nem a szálló por okozza, hanem az olyan szennyező anyagok, mint a nitrogén-dioxid. Szinte minden más egészségügyi kockázatot a porkoncentráció okoz.

kép:conserve-energy-future.com

A növekedés nem jelentős, de mérhető, így a városi kismamáknak még fokozottabban kell figyelniük önmagukra és babájukra. A vetélések és koraszülések száma világszinten igen magas, amihez ezek szerint a levegő minősége is hozzájárul, a zajszint és az elégtelen tápanyag-ellátottság mellett. Emellett sajnos a meddő párok aránya is magas, jelenleg világszinten minden negyedik pár küzd sikertelenül a gyermekért, és szorul valamilyen orvosi segítségre. Ebben pedig szintén benne van a légszennyezettség "keze". A méreganyagok ugyanis a spermiumtermelésre is negatívan hatnak, vagyis nem csak a kismamák esetében érezhetjük káros hatásaikat. A férfiak nemzőképességének csökkenésében is közrejátszanak a légszennyezettséggel a szervezetbe jutó káros anyagok. Ez pedig baj, hiszen a férfiak nemzőképessége az utóbbi néhány 10 évben több, mint 60%-kal esett vissza!

lead kép:timeline.com

immunrendszerlégszennyezettségkismamabetegségterhesség