Április 27. Szombat, Zita

A klímakatasztrófa és a repülés nem jó barátok - veszélyesebbé válhat a légi közlekedés is!

Érdekesség
2023. június 29. 11:00
null

Akik ültek már valaha repülőgépen, azok tisztában vannak azzal, milyen érzés a turbulencia. A gép rázkódása már önmagában is ijesztő, de egy-egy erősebb turbulencia a gépen utazóknál akár sérüléseket is okozhat. A klímakatasztrófa pedig felerősíti ezt a hatást.

Tulburencia akkor jön létre, amikor hirtelen megváltozik a légáramlás. Az emberiség által generált felmelegedés pedig a CO2 révén hatással van a felsőbb légrétegekben a levegő áramlására, annak irányára és sebességére is.

A Geophysical Research Letters folyóiratban publikált tanulmány így rámutatott arra, hogy a klímakatasztrófa bizony olyan részletekben is komoly kellemetlenséget, veszélyt okoz, amikkel elsőre nem számolnánk. A kutatók azt találták, hogy 1979 és 2020 között 55%-kal emelkedett a tiszta időben jelentkező turbulenciák száma. Ezeket a jelenségeket pedig nem lehet előre jelezni, így adott esetben veszélyesek is lehetnek.

Pánikra nincsen ok, hiszen a turbulencia jellemzően inkább csak nagyon kellemetlen és ijesztő. Az utóbbi 40 évben nem volt olyan repülőgép, mely ennek következtében zuhant volna le, sérülések azonban lehetnek. Mivel az idő tiszta, így a pilóta nem kapcsolja fel a biztonsági övek bekapcsolásának lámpáját. A tiszta időben jelentkező turbulencia ezért a rázkódáson túl a be nem kötött utasok sérülését is okozhatja.

képek és lead kép: shutterstock

turbulencialevegőklímakatasztrófa