Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Jelentősen megzavarja a méheket a a mesterséges elektromágneses tér, amit például a távvezetékek generálnak

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Környezetünk védelme érdekében igyekszünk elhagyni a fosszilis energiahordozókat és áttérni valami olyan energiára, mely nem terheli ilyen mértékben a bolygónkat és annak élővilágát. Így jön a képbe az elektromosság, melyből már most is sokat használunk, de ez az érték hatalmas ugrásokkal fog emelkedni.

kép: Jon Sullivan

Nincs füst, nincs vegyszer, vagyis a környezetnek jó. Legalábbis elsőre, mert a természet azért bonyolultabb annál, mint hogy a füst rossz, a füstmentes jó. A Science Advances folyóiratban megjelent tanulmány, melyet a chilei Talca Egyetem tudósai készítettek arra mutat rá, hogy a méheket bizony jelentősen képes befolyásolni az elektromosság, pontosabban a nagyfeszültségű transzformátorok közelsége. Ezek ugyanis elektromágneses tereket generálnak.

A méhek tájékozódásának egyik alappillére, hogy képesek azonosítani a természetes mágneses tereket. Ebbe azonban az emberi tevékenység beleszól. A vizsgálat során a transzformátorok keltette elektromágneses térnek megfelelő mesterséges környezetbe helyezték a rovarokat, és figyelték reakcióikat. 3 perc is elég volt ahhoz, hogy a méhek viselkedése megváltozzon, szervezetükben a stresszhelyzetben termelt hősokk-fehérje szintje megemelkedjen, ráadásul a navigációs, táplálékkeresési és emlékezési képességekért felelős gének kifejeződése lecsökkent.

kép: thehill.com

A természetes elektromágneses terek ezt a hatást nem váltották ki, csak a mesterségesen létre hozottak. Ráadásul megfigyelték a tudósok azt is, hogy azok a növények, melyek ezekben a mesterséges elektromágneses terekben nőnek, a beporzók számára kevésbé vonzóak, csak harmadannyiszor látogatják őket a beporzók, mint a közelükben lévő, de az elektromágneses téren kívül eső fajtársaikat.

kép: stromnetz.berlin

lead kép: Belga- Nicolas Maeterlinck