Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Alig pár EF5-ös tornádót regisztráltak, de ezek pusztítása elképesztő

Érdekesség
2023. május 21. 14:00
null

Elég gyakran találkozhatunk napjainkban a hírrel, hogy tuba alakult ki egyik vagy másik hazai terület felett. Sőt, egyre gyakoribb az is, hogy kisebb – nagyobb tornádók landolnak Európa területén is, nem csak az USA-ban.

Érdemes tisztázni, hogy a tornádók nem olyan ritkák, mint azt elsőre gondolnánk, és messze nem csak az USA sajátjai. Idehaza is több alkalommal figyeltek már meg ilyen kavargó légtömegeket, de igaz, valóban szerencsésebbek vagyunk itt, az öreg kontinensen, mint az USA egyes államaiban: a nagy tornádók ugyanis igen ritkák.

A Fujita-skála - napjainkra a korrigált Fujita-skála azt mutatja meg, hogy egy tornádó milyen pusztítást is visz véghez, ez pedig értelemszerűen akkor mérhető, ha településsel is találkozik a szörnyeteg. Vagyis lényegesen több nagy erejű tornádó is lehetett a történelem során, ám ezekről nemigen készültek feljegyzések. A korrigált Fujita-skála is 5 osztással rendelkezik melyen az EF5-ös kategória a legpusztítóbb. Ez a tornádókategória 322 km/h-ás szélsebességnél erősebb szörnyek gyűjtőhelye, melyek bizony már a vasbeton épületeket is lebontják és szerteszét szórják darabjaikat.

Az írott történelem során mindössze pár alkalommal tombolt igazoltan EF5-ös erősségű tornádó. Ezek közül az egyik legpusztítóbb 1925-ben Missouri, Illinois és Indiana területét érintette, vonulása során pedig a hatalmas anyagi károk mellett 695 ember életét is követelte, mely elképesztő, tekintve, hogy ezeken a területeken az emberek fel vannak készülve a tornádók kialakulására, bár az is igaz, hogy egy ilyen erejű szörnyeteg ellen szinte semmit nem lehet tenni, csupán remélni, hogy elkerül bennünket...

képek és lead kép: shutterstock

erőEF5tornádószél