Június 13. Csütörtök, Anett

A szivacsváros mellé megérkezett a szivacstégla

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Szivacsváros után szivacstégla! A helyszín ezúttal is Bécs (hát persze, hiszen környezetvédelmi innovációról van szó), és most is egy olyan megoldással állunk szemben, mely a várost élhetőbb, zöldebb környezetté képes tenni.

kép: shutterstock

A szivacstégla olyan, akár egy egyszerű betontégla, aminek napelem van a tetején. Csakhogy ebben egy intelligens vezérléssel ellátott szeleprendszer működik, melynek feladata, hogy a csapadékvizet a fák gyökereihez vezesse. A működése egyszerű: az energiát a napelemből nyeri, de beépített akksija is van, ha a napsütés éppen elmaradna. A vizet a szelepek késleltetve engedik át, így az erősen szennyezett esővíz, mely a zuhé elején érkezik, a csatornába kerül. A szelepek ráadásul a nedvességen kívül a hőmérsékletet is érzékelik, 8°C alatt zárva maradnak. Ennek lényege, hogy nem zavarják meg a fák nyugalmi időszakát sem.

A szivacsvárosok esetében a fák gyökérzete a burkolat alatt jól képes terjedni, összekapcsolódni, miközben a felesleges csapadékvizet egy szivárgó tartályba vezetik, ahonnan a fák még a legnagyobb nyári forróságban is képesek azt felvenni, így párologtatva csökkenteni a városi hősziget-hatást.

kép: shutterstock

A szivacstégla nem egy bonyolult rendszer, már akár ültetéskor, akár utólag is telepíthető a favermet körülölelő szegélybe. Mutatós, környezetbarát és a fák is hálásak érte, de a lehetőségért egyelőre Bécsbe kell menni...

kép: PID - Fürthner

lead kép: PID - Fürthner