Március 2. Szombat, Lujza

A legpusztítóbb földcsuszamlás még csak nem is szárazföldön volt

Érdekesség
2023. május 28. 08:00
null

Földcsuszamlásokkal jellemzően akkor foglalkozunk, amikor egy-egy tájegységen a kelleténél lényegesen több eső esik. Ilyenkor az átnedvesedő talaj hajlamos elmozdulni, ami rossz esetben katasztrofákhoz is vezet.

A világ jelenleg ismert leghatalmasabb földcsuszamlása azonban nem esőzés következtében jött létre, hanem a víz alatt alakult ki. A pontos oka ismeretlen, bár vannak igen valószínű elképzelések róla. Az elemzések azonban nehézkesek, mivel az esemény i.e. 6225-6170 között történt. A Storegga földcsuszamlások (összesen 3) a norvég kontinentális talapzat szélén alakultak ki 290 km hosszan és mintegy 3500 köbkilométrenyi törmeléket mozgattak meg.

Ma ezeknek az eseményeknek a kapcsán sokszor pusztításukra az egyik legfontosabb adat, hogy hány ember életét követelték. Pontosan megállapítani igen nehézkes lenne, hogy a Storegga földcsuszamlások milyen hatással voltak az akkori, mezozoikus civilizációra, melyet érintettek, de mivel romboló hatásuk bőven volt, így feltételezhető, hogy tragikus következményei is jelentősek lehettek.

Maga a földcsuszamlás ugyan a víz alatt történt, de a megmozdított törmelékmennyiség miatt hatalmas cunami alakult ki, mely Skócia partjain hagyta lenyomatát. Az üledékek vizsgálata rámutatott, hogy a víz mintegy 80 km mélyen hatolt be a szárazföld belsejébe, és a 4 méterrel haladta meg a jelenlegi dagályszintet.

képek és lead kép: shutterstock

Storeggaföldcsuszamláscunami