Június 14. Péntek, Vazul

Öngyógyító napelemeket telepíthetnek az űrbe - sikeresek voltak a tesztek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Hogy telepítsünk az űrbe napelemeket, nem új elgondolás, az Egyesült Királyság már be is indította ezt a projektet. Mára képesek vagyunk megoldani az energiaszállítást a Földre, méghozzá vezetékek vagy bármilyen tárgyi közvetítő nélkül, azaz hatékonyan, mégis olcsón.

A Nap energiája pedig az űrben állandóan jelen lehet, nincs éjszaka, nincs helyfoglalás, a korlátlan, tiszta energia adott lehet. Csakhogy azért a dolognak vannak buktatói is, ilyen az a bizonyos kozmikus sugárzás, melyet a Föld légköre semlegesít, és amely az űrben a telepített napelemeket erősen érinti, rongálja.

Az arizonai székhelyű Solestial napelemei azonban 10 éves teszt után igazoltan képesek arra, hogy kijavítsák magukat az űrben. A szilíciumcellák nyitott áramköri feszültsége 10 év alatt mindössze 4%-ot csökkent, miközben alacsony Föld körüli pályán keringtek.

A megoldást az öngyógyításra az utólagos hőkezelésként ismert jelenség adta, mint kiderült, ezek a különleges cellák napfényben, 90°C-os hőmérsékleten hatékonyan képesek helyreállítani a sugárzás okozta károkat. Ez pedig igen nagy ugrás az űr-napelem projektek számára, hiszen jelentősen képes lehet növelni a telepített cellák életidejét, ezzel csökkentve a beruházás költségeit.

képek és lead kép: shutterstock