Április 28. Vasárnap, Valéria

Kihajtható, mobil naperőmű a BP belépője a napelemes piacra

Érdekesség
2023. április 15. 14:00
null

Érdekes kérdést feszeget a BP. Az olajtársaság is érzi, hogy eddigi gyakorlata - jelesül az olajkitermelés - nem tartható túl sokáig, de a napelemes energiatermelési versenybe beszállni nem könnyű, költséges és hatalmas a konkurencia is. A kérdés, ami alapján mégis érdekes a BP kutatási iránya az a következő: mi a helyzet, ha természeti katasztrófa (földrengés, földcsuszamlás, hurrikán, tornádó, …) miatt az energiatermelő egységek összeomlanak?

Eddig ugyan fogtuk magunkat, és aggregátort telepítettünk, de ez sokáig nem mehet így. Hogyan oldjuk meg hát azt, ha valamiért a termelés megszűnik, és nem is állítható helyre olyan gyorsan, mint szeretnénk? A BP az 5B elnevezésű céggel karöltve egy olyan megoldáson dolgozik – pontosabban már teszteli -, mely éppen erre a kérdésre ad választ.

Az irány tehát nem a napelemek hatékonyságának növelése volt, hanem a mobilitásuk megoldása. Ezt pedig úgy érték el, hogy a paneleket összehajtogathatóvá tették. Persze nem lesznek aprók, de egy kamionra azért sokat fel lehet pakolni, teljesen üzemkész állapotban. A helyszínen aztán 3 ember 17 tömböt is képes telepíteni egyetlen nap alatt, ami 578 kW-nak felel meg, ez pedig tetemes mennyiségű energia. 7 teherautó akár 100 000 háztartás egy heti energiaszükségletét is adhatja ebben a formában egyetlen nap alatt.

Igaz, hogy a hálózat sérülésein ez nem segít, és egy összeomlott ház esetében sem oldja meg a helyzetet, de meleget, fényt és technológiát adhat, ami hatalmas segítség lehet egy ilyen helyzetben.

kép: shutterstock

lead kép: bp.com

kihajthatóklímatermészetnapelemBPenergia