Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Hogy semmi se legyen száraz, és minden megsüljön rendesen (x)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

PR tartalom

A sütő funkciói A-tól Z-ig.

Ha új vagy a konyhában, netán most váltasz gázsütőről elektromosra, érdemes azzal kezdeni, hogy kitapasztalod, a temérdek sütési mód közül melyik mire való.

A modern elektromos sütők egyik legnagyobb előnye, hogy ventilátorral keverhető a forró levegő, amely egy sor új lehetőséget biztosít a hagyományos, vagy más néven statikus sütési technológiák mellett. Míg az alsó sütési lehetőség elsősorban sütemények, tészták elkészítésénél lehet hasznos, a felső funkciók pedig a sülteknél célszerű, a légkeverés pedig akár nagyobb, összetett ételek elkészítésénél, akár a több szinten való sütésnél roppant előnyös. Ezek a funkciók ma már egy egyszerűbb elektromos sütőn is megtalálhatók, vegyük hát végig, melyik mire való!

Alsó sütés

Az egyik statikus sütési mód, amely során csak az alsó fűtőelemek működnek. Elsősorban az olyan ételeknél használjuk, amelyeknél az alap sütésére helyezzük a hangsúlyt, mint például a pizza, a kenyér, vagy az olyan sütemények, mint a puha tetejű torták, például a sajttorta. Ugyanakkor rakott ételek esetében is érdemes ezt a sütési eljárást választani, de a húsok is ropogósra sülnek.

Felső sütés

A névből adódóan ebben az esetben a felső fűtőelem dolgozik, amelynek köszönhetően az ételek felülről kapják a hőt. Ez a lehetőség hasonló a grill sütéshez, és bizonyos esetekben ki is váltható vele. Emellett alkalmas már kész ételek besütésére, vagy sajt rápirítására, a húsok bőrének készre sütésére. Csőben sült ételekhez is érdemes ezzel a funkcióval zárni a hőkezelést.

Alsó és felső sütés

Az elektromos sütőkön egyszerre is bekapcsolható az alsó és a felső fűtőelem, amelyek együttes hatásának segítségével sültek, zöldségek és kevert tésztás sütemények sokasága készülhet el a konyhánkban.

Légkeveréses sütés

Ez a sütési mód a modern elektromos sütők egyik közkedvelt funkciója, amelynek köszönhetően mind a sütési idő, mind pedig az elhasznált energia 20-30 százalékkal csökkenthető. A ventilátornak köszönhetően a statikus sütési lehetőségekkel ellentétben elérhető, hogy a sütőn belül nagyjából mindenhol ugyanolyan hő érje az ételt. Ez nagyobb húsok, vagy nagyobb mennyiségű ételek sütésénél nagyon hasznos, hiszen nem engedi, hogy az éppen használt fűtőelemhez közeli részek túlkészüljenek, míg máshol nyers maradjon az ételünk. Ráadásul egyszerre több szinten is lehet sütni, akár más típusú ételeket is, bár ebben az esetben azért időről időre érdemes megcserélni a rácsokat, tepsiket. Ugyanakkor nem mindenhez megfelelő, ugyanis jobban szárítja az ételeket. Bizonyos esetekben ugyanakkor ez külön előny, résnyire nyitva hagyva a sütőajtót például alacsony hőfokon kiválóan alkalmas gyümölcsök aszalására is.

Grill

Ez magától értetődik, hiszen mindent, amit eredetileg akár nyílt térben grilleznénk, ezzel a funkcióval a sütőben is elkészíthetjük. Húsok, halak, zöldségek, gombák grillezése mellett azonban ne feledkezzünk meg a melegszendvicsről sem, amely az otthoni egyszerű vacsorák egyik jolly jokere.

Gőzfunkció

Bizonyos ételeknél nagyon hasznos, hogy a légkeverés mellé választhatunk gőzölést is, a kettő kombinációja pedig megint új távlatokat nyit a konyhában. A sütő aljában lévő kis tartályba helyezhető víz, amely aztán gőzzé válva különleges képességgel ruházza fel a sütőt. Ráadásul szabályozható a gőz mértéke, amely alacsony értéknél húsok sütésére alkalmas, közepes mértékben felfújtaknál, rakott ételeknél segít megtartani az isteni szaftot, míg halak és zöldségek esetén a magas páratartalommal biztosíthatjuk a gazdag ízeket, és nem mellesleg a tápanyagból sem veszítünk.

Ám ma már a legmodernebb elektromos sütők rengeteg olyan sütési technológiára képesek, amelyek a fenti változatokat a legoptimálisabban vegyítve segítenek elkészíteni az ételeket. Így gyakori a pizza- vagy a kenyérsütési mód, amely az alsó sütést keveri a légkeveréses módozattal, vagy a grill és a ventilátoros sütés elegye, amely kevésbé szárítja ki az ételeket.

A tökéletes menü összeállításához érdemes kiismerni a sütőnket, a modern elektromos készülékek ugyanis szinte mindenre alkalmasak, ha megfelelően használjuk a funkciókat. A sütő adta lehetőségekkel pedig olyan ételek készülhetnek a konyhánkban, amelyek aztán mindenki elégedettségét elnyerik.

Képek forrása:https://miniwebshop.hu/