Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Tetőablakok tavaszi karbantartása 5 lépésben (x)

Érdekesség
2023. március 14. 19:17
null

PR-tartalom

Felfrissítheti a tetőtéri ablakokat és környezetüket a tetőablakok tavaszi karbantartása, illetve várható élettartamukra is előnyös lehet.

A tetőtéri ablakoknál legalább évi egy karbantartást szoktunk javasolni, de én a saját ablakaimnál minden évszakban szánok erre egy kis időt. Ne gondolj nagy dolgokra, vagy arra, hogy majd biztos szakembert kell hívnod – erről szó sincs. Ha eddig is odafigyeltél az ablakokra, és jó állapotban vannak, akkor a tetőablakok tavaszi karbantartása során elég ezt az 5 lépést végigcsinálnod. Így nemcsak felfrissíted az ablakaidat és környezetüket, hanem a várható élettartamuk meghosszabbításáért is minden tőled telhetőt megteszel.

Tetőablakok karbantartása házilag, 5 lépésben

1. A vasalatok tisztítása és zsírozása: valamilyen féktisztító folyadékkal távolítsd el az elkoszolódott zsírt a vasalatról és a fém zárszerkezetekről, majd miután áttörölted, újra zsírozd be. Így biztosíthatod a szó szoros értelmében vett „olajozott működést”.

Ha a tetőtéri ablakok már nehezen nyithatók-zárhatók, elöregedtek, huzatosak vagy megjelent a tetőtérben a penész, mindenképp érdemes elgondolkodni a tetőablakcserén. Ha nálad is ez a terv, érdemes minél előbb keresni egy megbízható tetőablak beépítő szakembert, és átbeszélni a részleteket.

2. Csavarellenőrzés: Csekkold le a tetőablak csavarjainak feszességét, és ahol szükséges, picit húzd meg őket.

3. Ne feledd a gumitömítéseket: A gumitömítéseket töröld át gumiápoló szerrel. Ha ez elmarad, nem tömítenek megfelelően, így romolhat a szigetelés minősége, és „húzhat” a tetőablak. Extrém esetben a gumitömítés kifordulhat a helyéről, de el is repedhet, vagy el is törhet.

4. Fa- és műanyagápolás: A műanyag vagy poliuretán bevonatú tetőablakokat műanyag ápoló balzsammal kezeld, a fát pedig faápoló balzsammal kend át. A fa tetőablakoknál ne feledd 4-6 évente felfrissíteni a lakkozást. Ha a lakkrétegnek még láthatóan semmi baja, menj végig a kezelendő felületen egy finom csiszolópapírral, majd jöhet is rá a friss lakk. Ne várd meg, míg a felület már repedezik vagy hólyagosodik – akkor az egészet le kell csiszolni és úgy újrafesteni, ami elég nagy munka.

5. Tiszta csatornák, hogy elkerüld a beázást: Takarítsd ki a tetőablak feletti és melletti vízelvezető csatornákat. Ha ezt nem teszed meg, és eltömődnek, a csapadék nem tud lefolyni, ami miatt beázhat a tetőablakod.

Kép forrása: KissTóth Plusz Kft.

tetőablaktetőtérkarbantartásablaktavasz