Június 20. Csütörtök, Rafael

A covid elhozta a távmunkát, de itt hagyta az alvás minőségének romlását is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A koronavírus-járvány két évet ellopott az életünkből, de ennél sokkal többet is tett. A környezetre gyakorolt hatásai kezdetben nagyon kedvezőek voltak, de az élet újraindulása után ez a hatás a visszájára fordult.

A betegség pedig bennünk, emberekben is komolyabb változásokat eredményezett. Azok, akik megfertőződtek, hosszan elhúzódó post-covid tünetekről számoltak be, de úgy tűnik, nem csak a fertőzés okozott változást életünkben.

A járvány után idehaza is megfigyelhető a jelenség, hogy bizony rosszabbul alszunk, többször ébredünk éjjelente, ez pedig rontja az alvás minőségét. Mivel alvás nélkül kevesebb ideig bírjuk, mint étel nélkül - nem sokkal tovább, mint víz nélkül - így érthető, hogy a rossz alvás számtalan ponton durván rombolja a szervezetünket.

Sajnos kutatás is igazolja, hogy a magyarok többsége fáradtabban kel fel a járvány óta, mint előtte. Ennek okai közt szerepelhet a stressz, hiszen ez igen komolyan képes befolyásolni az alvásminőséget. De a mozgáshiány, a nem megfelelő táplálkozás, illetve a munkarend felborulása is ide sorolható.

Ez utóbbi egyre több embert érint, ami nem is olyan rossz dolog - kivéve persze, ha álmatlanságot okoz. Az atípusos foglalkoztatás, a home office és a távmunka terjedése hosszabb távon komolyan is képes lehet hozzájárulni a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez, hiszen kevesebb iroda, kevesebb utazás és kevesebb étkezde fenntartása szükséges a használatával.

képek és lead kép: shutterstock