Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Az űrben termelt napenergiáé a jövő?

Érdekesség
2023. február 13. 11:00
null

Az űrbe telepített napelemekkel foglalkozni nagyon korai lenne - gondolhatnák sokan, de igen nagyot tévednének. Ugyanis ez a technológia már nagyon is reális, olyannyira, hogy többek közt Kína, az USA és az Egyesült Királyság is dolgozik ilyen projekteken.

Az Airbus kísérlete azt is bizonyította, hogy lehet energiát sugározni a Földre. Ez 2022 szeptemberében történt, és bár a kísérlet során csak kis léptében valósult meg az energia továbbítása, az elv nagyon is működőképes, vagyis az elképzelés, hogy az űrben termeljük meg az energiát, amit azután a Földre sugárzunk, kicsit sem lehetetlen.

Ráadásul nem is friss. Az első igazán nagy lökést az elképzelés az űrrepülés aranykorában, az 1970-es években kapta, akkor kiterjedt kutatásokat folytattak a témában. De maga az ötlet még sokkal korábbról származik, hiszen elsőnek Konsztantyin Ciolkovszkij orosz tudós vetette fel az űralapú napenergia hasznosításának ötletét 1923-ban.

A lehetőségek köre azóta szépen gyarapodott, és bár még bőven akad megoldandó kihívás, az űrnapelem és az itteni energiatermelés nagy valószínűséggel komoly része lesz a jövő energiaellátásának. Az oka pedig egyszerű: bár maga a folyamat, míg az űrbe juttatjuk a napelemeket és kitermeljük az energiát, amit visszasugárzunk nem éppen olcsó, a napelemek teljesítménye a világűrben megugrik, hiszen nincsenek zavaró gázok, felhők, légkör. Az 50%-os teljesítményugrás, valamint a megfelelő beállításokkal tulajdonképpen állandó termelés bőven ellensúlyozza a ráfordításokat, mindemellett pedig feleslegessé teszi az aggodalmakat az energiával kapcsolatosan, hiszen pár milliárd évig - míg a Nap a mostani tevékenységét folytatja – nem lesz ilyesmivel gond.

képek és lead kép: shutterstock

klímajövőűrenergiascifiNap