Április 20. Szombat, Tivadar

Változik a Stromboli - kiszámíthatatlanná válik a tűzhányó

Érdekesség
2023. január 02. 14:00
null

A Stromboli a világ egyik legjobban megfigyelt és legnagyobb érdeklődéssel övezett tűzhányója. Ez nem is csoda, hiszen viselkedése különleges, ezen felül pedig elhelyezkedése és az a rajongás, amivel a turisták körül veszik, indokolja is a beható vizsgálatokat.

A Stromboli utóbbi két hatalmas, robbanásos kitörése azonban meglepte a tudósokat, mivel igazán egyik paraméter sem mutatott jelentős elváltozást, vagyis kis túlzással a robbanások a semmiből érkeztek.

Ez egy friss kutatás szerint felveti annak lehetőségét, hogy a Stromboli “vízvezetékrendszere” megváltozott, ez pedig lehetővé teszi a mélyen a felszín alatt található magma felemelkedését - ez pedig megváltoztatja a hegy viselkedését.

A mindennapokban ez azt jelenti, hogy a Stromboli kitörései nagyon hevesek és kiszámíthatatlanok lesznek, azaz a hegy lényegesen nagyobb veszélyt jelent a környezetére, mint eddig. A tűzhányóval kapcsolatosan most újra kutatások sokasága indul, hogy feltérképezzék működését és viselkedését az előrejelzések érdekében.

képek és lead kép: shutterstock

vulkánrobbanástűzhányóstrombolikitörésváltozás