Május 25. Szombat, Orbán

Rongálnak a klímaaktivisták, de ez csak rosszul sülhet el

null

Hogy a világnak reagálnia kell a klímaváltozásra, mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy megfékezze azt, ez nem is lehet kérdés. Az azonban, hogy erre hol és hogyan hívjuk fel a figyelmet, az már egészen más kérdés.

kép: LETZTE GENERATION-AP

Az utóbbi időszakban egyes klímaaktivisták arra igyekeztek felhívni a figyelmet, hogy a művészeti alkotásainkra jobban vigyázunk, mint a bolygónkra. Igazuk van? Valószínűleg igen, de ez semmi esetre sem jelenti azt, hogy akcióik jogosak lennének. Az utóbbi időszakban ugyanis rendre rongálnak meg híres és pótolhatatlan műemlékeket a figyelemfelkeltés jegyében.

“Áldozataik” közt található Tiziano festmény, Gustav Klimt egy műalkotása, de Claude Monet Kazlak című festménye is a rongálás áldozata lett, ahogyan egy autó is, melyet Andy Warhol festett ki. A művek egyikében sem esett komoly kár, de hogy ez azért történt-e, mert az aktivisták is tisztában voltak a művek védelmi rendszereivel, vagy csak a szerencsének köszönhető, nem egyértelmű.

kép: LETZTE GENERATION OESTERREICH-AP-SHUTTERSTOCK

Valószínűleg nem az a cél, hogy felbecsülhetetlen értékű műremekeket tegyenek tönkre, pusztán a figyelmet akarják magukra, illetve céljaikra felhívni, de ez bizony nagyon mellé ment. A cél, a figyelemfelkeltés megtörtént, de mást nemigen érnek el vele, mint haragot, mely nem a fosszilis energiahordozók ellen, hanem éppen az aktivisták ellen irányul. A művek sok embernek kedvesek, ráadásul Olaszországban már a múzeumok és képtárak belépőjegyeinek árát is emelni kell, hiszen a festményeket és más műremekeket kénytelenek komolyabb védelemmel ellátni, nehogy az aktivisták egyik akciója végül visszavonhatatlan kárt okozzon a történelem egy művészeti szeletében.

kép: JUST STOP OIL

lead kép: nytimes.com