Május 5. Vasárnap, Györgyi

Összefüggés van az öngyilkosságok száma és a légszennyezettség mértéke között

Érdekesség
2022. december 21. 14:00
null

Tisztában vagyunk vele, milyen szintű terhelést jelentenek a légszennyezettség révén a szervezetünkbe kerülő PM 2,5-ös részecskék. Tudjuk, hogy hatással vannak a szív és érrendszerre, növelik a légúti fertőzések és a rák kockázatát egy sor más betegséggel együtt. Ugyanakkor mára az is nyilvánvaló, hogy a légszennyezettség komoly hatással van a termékenységre és már az anyaméhben képes károsítani a magzatot is.

Egy átfogó kutatás során, melyben az Egyesült Államokban 2003 és 2010 között bekövetkezett haláleseteket vizsgálták egy érdekes és elkeserítő összefüggésre is fény derült. A kutatók azt találták, hogy ott, ahol a légszennyezettség magasabb az öngyilkosságok száma is megugrik.

Gondolhatnánk, hogy a kettő nem ilyen formában függ össze. A nagyobb légszennyezettségi értékek zömmel a metropoliszokhoz köthetőek, ahol lényegesen magasabb a stressz – ennek megfelelően pedig az öngyilkosságok száma is. Csakhogy a kutatás rámutatott, hogy a PM 2,5-os szennyezés köbméterenkénti egy mikrogrammos napi emelkedése 0,5%-os növekedést mutat az öngyilkosságok számában. Ha ugyanez a növekedés havi szinten mutatkozik meg, akkor az öngyilkossággal összefüggésben kórházba kerülők aránya 50%-kal ugrik meg – ez pedig már nem lehet véletlen.

A tudósok szerint az ok, hogy a véráramba jutó szennyezés nagymértékben növeli az úgynevezett ctokinek mennyiségét, melyek a gyulladásra és fertőzésekre válaszul termelődő neurotranszmitterek – ezek az anyagok pedig a depresszióval és ezen keresztül az öngyilkosságokkal is összefüggésbe hozhatóak. Ezen felül az agy gyulladását is kiválthatja a szennyezés, mely a hangulatszabályozásra - és még nagyon sok más funkcióra is - hatást képes gyakorolni.

képek és lead kép: shutterstock

szmogöngyilkosságvároshaláléletszennyezés