Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Képeket alkotott az AI - így mutatnak majd a híres városok a klímakatasztrófába süllyedve, vagy az ellen hatékonyan fellépve

null

A klímakatasztrófa elleni fellépéssel vannak gondok, nem is kicsik. Nagyon úgy tűnik, hogy hajlandóak vagyunk mindent feláldozni azért, hogy az olajcégek tönkre ne menjenek, hogy az itteni befektetések ne ússzanak el, hogy a kényelmünk és a megszokott rendszereink tovább működhessenek.

Az AI, vagyis a mesterséges intelligencia bevetése ilyen helyzetekben nem csak arra jó, hogy kalkulálhassunk és megelőző lépéseket tehessünk egy tengerszint emelkedés kiküszöbölésére, vagy egy városi víztározó létesítésére. Arra is tökéletesen alkalmas, hogy látványos képet fessen arról, milyen utak állnak előttünk.

A USwitch csapata Sam Fankhauser professzorral, az Oxfordi Egyetem Net Zero kutatási igazgatójával együttműködve végzett jelentős adatelemzést, és arra jutottak, hogy a híres városokat leginkább a szárazság, a légszennyezettség, a súlyos árvizek és a növekvő hőmérséklet - ezzel együtt pedig a megszaporodó erdőtüzek fenyegetik.

A Central Park a szennyezés következtében kiszárad, kopáran nyújtózik New York területén, de ha sikerül a nettó zéró kibocsátás elérése, akkor egy olyan virágzó rekreációs zöldterület lesz belőle, ami képes a város CO” kibocsátásának egy jelentős hányadát megkötni.

Londonban a hőmérséklet emelkedés már idén nyáron is 41°C-os meleget eredményezett, ez pedig tovább nőhet. Az eredmény a szmog és a por jelentős növekedése lehet, mely fojtogató ködbe borítja a várost. Ha azonban London változtat, és igyekszik növelni zöldterületeit, valamint fejleszti tömegközlekedését, akkor a város nem csak tiszta levegővel, hanem egy sokkal zöldebb környezettel is gazdagodik.

Torontó, Kanada legnagyobb városa szintén a szmoggal és a mérgező levegővel küszködhet, de ez a város már most kitűzte célul, hogy 2040-re nettó nulla kibocsátással rendelkezzen. Ha ez sikerül, Torontó látképe kizöldül, tiszta és élhető teret adva ezzel a városi létnek.

képek és lead kép: inhabitat.com