Május 22. Szerda, Júlia, Rita

December a lelassulás hónapja, 2022-ben sok tekintetben (x)

null

PR-cikk

Mióta alternatív hajtóanyagokkal kísérletezik az ember, arról álmodunk, hogy berregéstől és kipufogógázoktól mentes lesz a város, a lakókörnyezetünk. Már léteznek hidrogénnel és napenergiával hajtott járművek, ennek ellenére még mindig túlnyomórészt belső égésű motorral hajtott autókkal közlekedünk. A 2020-as években legalább elkezdtek terjedni a zöldrendszámosok, az elektromotorosok és a hibridek egyre több helyen tűnnek fel az utakon.

Nem is árt, ha kevesebb kipufogógáztól kell szenvednünk, ugyanis a kényelmesebb emberek még az egy kilométerre lévő boltba is csak autóval mennek, sétálni nem divat. Még 480 forintos literárnál sem. De 2022. decemberében talán még a kényelmesebb emberek is gyalog fognak menni mindenhova.

Szóval vegyük csak elő a kesztyűt, a sálat és a jó meleg kabátot, mert tömegközlekedéssel, kerékpáron vagy gyalog megyünk egy ideig munkába, bevásárolni vagy családlátogatásra. Ha már unjuk a meglévő téli ruhatárat, útba ejthetünk egy üzletet. Akár felcsaphatjuk a Pepco újságot és kiválaszthatunk valami karácsonyi-mintás darabot. Mielőtt elindulunk akármelyik üzletbe, érdemes felhívni az adott bolt telefonszámát, nyitva vannak-e, illetve van-e még áru.

Ha nincs mód száguldozni az autóval, mi lesz velünk? Lelassulunk. A karácsonyi időszak amúgy is arról kell szóljon, hogy békére lelünk, hogy megállunk, rácsodálkozunk a meglévő dolgainkra, az értékekre, a mindennapi csodákra. Netán még embertársainkkal is türelmesebbek leszünk, több figyelmet szentelünk családunknak. Bár lehet, hogy ahhoz még az internetet és az áramot is le kellene kapcsolni, hogy ne tudjunk a mobiltelefonon és a képernyőkön csüngeni.

Esetleg lesznek újra olyan flexibilisek a munkaadók, hogy távmunkában dolgozhatunk. Sok-sok kérdés merül fel, amikre mi átlagemberek nem tudunk választ adni. Úgyhogy foglalkozzunk kicsit a saját dolgunkkal. Ha szabadidőnkben nincs ide-oda autózgatás, marad az otthonülés, vagy…

Kijutunk a természetbe. Öltözzünk fel rendesen, majd indulhat Magyarország szépségeinek felfedezése. Kitűzhetünk magunk elé szép célokat: a Kék-kör teljesítése, bivakolás itt-ott. Ha például azt a kihívást akarjuk teljesíteni, hogy bárhol és bármilyen körülmények közt (esőben, szélben, hóban) tüzet tudunk-e rakni, érdemes felkészülni könyvekből, internetes videókból. A tűzrakásnak, a tűzön való grillezésnek, sütésnek megtanulható technikái vannak. Persze tartsuk szem előtt a tűzvédelmi előírásokat és a tűzgyújtási tilalomra vonatkozó rendelkezéseket. A gyerekeket se hagyjuk otthon! Fontos a jó példakép, neveljük környezetkímélő túrázóknak őket. Akár szemetet is szedhetünk az erdőben, s versenyt rendezhetünk, kinek lesz nehezebb a zsákja.

Itt az év vége, szabadságra megyünk és több időt tölthetünk barátainkkal, családunkkal. Mozduljunk ki, ne üljünk a négy fal között! Fel a biciklire, fel a kirándulócipőt, elő a jókedvet és irány ki a szabadba!

képek forrása: Pexels