Április 27. Szombat, Zita

Áramot lehet termelni a növényekkel? Igen, nem is keveset!

Érdekesség
2022. december 25. 14:00
null

A növények még annál is nagyobb jelentőséggel bírhatnak a jövőben, mint azt eddig gondoltuk. Mostanáig “csak” az éltető oxigénről gondoskodtak, ami messze nem elhanyagolható, mégsem elegendő ahhoz, hogy megértsük fontosságukat. Rendszeresen és módszeresen írtjuk az erdőségeket, és bár sok esetben növényeket telepítünk a helyükre, ezek “termelékenysége” köszönő viszonyban sincs egy erdő kapacitásával.

Egy friss tanulmány olyasmit bizonyított, mely talán még értékesebbé teszi a növényzetet, most már a profit szempontjából is. Alternatív energiaforrásként eddig is használtunk biomasszát, de ehhez a növénynek el kellett pusztulnia. Most a kutatók elektromos áram termelésére használtak fel sikeresen egy pozsgást.

Azért ezt a típust választották, mert sok benne a víz. A növények pedig a fotoszintézis révén a vízben lévő elektronok áramoltatásával állítanak elő maguknak tápanyagokat. A folyamat végeredménye az oxigén és a cukor, de a közben keletkező “fotoáram” külső áramkörre kapcsolva kinyerhető. Egyszerűbben fogalmazva a növény levelei a fotoszintézis során áramot állíthatnak elő, ráadásul nem is olyan keveset!

Egy hagyományos autó akkumulátorának elektromos potenciálja mintegy 12.6 volt. A Corpuscularia lehmannii egyetlen levele pedig 0,28 voltos potenciált rejt, ráadásul ezek a levelek sorba kapcsolhatóak, így a növények akár komoly résztvevői is lehetnek az elektromos áram előállításának - és nem csak a hőerőművek kapcsán.

képek és lead kép: shutterstock

fotoszintézisáramnövényemberfotonlevél