Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Négykerekűvel négy évszakon át - megoldható egy szett gumival?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

PR-tartalom

Mennyire strapabíróak télen a négyévszakos gumik?

Ha olyan abroncsokat keres, amelyek ideális tapadást és sima futást biztosítanak egész évben, akkor érdemes a legjobb minősítésű négyévszakos gumikat megvásárolni (pl.: Michelin CrossClimate 2). Az autógumik a járművek elengedhetetlen részei. Az autó méretétől és alakjától függetlenül a kiváló abroncsok elengedhetetlenek vezetés közben a maximális biztonság érdekében. Évente több mint 10 000 autóbaleset következik be rossz gumiabroncs-használat miatt, és ennek az az oka, hogy a járműtulajdonosok nem az időjárási viszonyoknak megfelelően cserélik le a gumikat. Azonban vannak olyan régiók is, ahol a négyévszakos gumiabroncsokat nem használhatja télen a zord, illetve extrém időjárás miatt.

Mik azok a négyévszakos gumik?

A száraz és meleg éghajlattól a nedves és havas éghajlatig a különböző útviszonyok más-más gumiabroncsot igényelnek, ezért ezeket a tulajdonosoknak cserélniük kell a biztonságos utazás érdekében. A négyévszakos gumiabroncsok kialakítása a nyári és a téli abroncsok kombinációja. A néhány havonta cserélt gumiabroncs költsége meglehetősen magas, de ez nem vezethet oda, hogy a vezetők veszélyeztessék a biztonságot az utakon – a legegyszerűbb megoldás, ha négyévszakos gumikat szereznek be. Ezek biztonságos vezetést tesznek lehetővé nedves és száraz utakon, emellett csendesek (alacsony zajkibocsátás), megfelelő mintázatmélységgel rendelkeznek, és rendkívül sokoldalúak.

Mindezek mellett a hegyi útszakaszokon, vagy tartósan hóval és jéggel borított területeken (pl.: Finnország északi részén vagy az Alpokban) az időjárási körülmények miatt a téli gumi az irányadó, sőt egyes zordabb szituációkban még a szegecselt abroncsokat is előírják.

Miért érdemes négyévszakos gumikat választani?

Ha olyan helyen (pl.: Egyesült Királyság, Spanyolország vagy Olaszország mediterrán része) él, ahol a tél enyhébb akkor érdemes négyévszakos gumiabroncsot választani. Ezek a gumiabroncsok rendkívül kényelmesek a felhasználók számára – kihagyhatja a hosszú órákig tartó gumicserét, pénzt takaríthat meg a szerelési költségeken, és egész évben nagyszerű gumiszettel rendelkezhet. További előnyök:

- Nem kell megoldanunk a tárolást.

- Télre alkalmas – a négyévszakos abroncsok hornyai megtelnek hóval, és javítják a tapadást havas utakon, emellett olyan mintázatokkal is rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a víz kiáramlását, és nem okoznak gondot nedves felületen (pl.: Michelin Cross Climate 2, Hankook Kinergy 4S2, Goodyear Vector 4Seasons).

- Nyáron is közlekedhetünk az ilyen gumikkal, hiszen sokoldalú kialakításuknak köszönhetően remekül működnek száraz utakon.

- Költséghatékony – valljuk be, az autótartozékok vásárlása drága, főleg ha gumit vásárolunk. A gumiabroncs drága, mert alapvetően az autó egyik legfontosabb része, és a biztonság nagymértékben függ tőle.

A gumiabroncsok sem kerülték el az infláció okozta áremelkedést. Ezért sokan már meggondolják azt, hogy négyévszakos gumit válasszanak, mellyel jelentős összeget képesek megtakarítani. A fenti szempontokat érdemes figyelembe venni a gumi kiválasztása során.

képek forrása: pixabay.com