Június 14. Péntek, Vazul

Hosszabb távon csökkentheti a fizetésünket az extrém meleg

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A hőhullámok bizony lényegesen több problémát képesek okozni annál, mint hogy megugrik az energiafelhasználás a légkondik miatt. Sajnos tény, hogy az extrém meleg sokkal több halálos áldozatot követel, mint a nagy hidegek. Idén csak júliusban 53 000 emberrel halt meg több, mint az ilyenkor statisztikailag szokásos halálozásoknál. Ez pedig egyértelműen az extrém meleg számlájára írható.

De bizony a pénztárcánkra is hatással lehet a nagy meleg és nem csak azért, mert a hűtés kapcsán drágább lesz a rezsi. A produktivitásunk is jelentősen csökken az extrém meleg hatására, amit most már egy tanulmány is igazol, amit a Loughborough Egyetem kutatói készítettek.

Ebben azt vizsgálták, milyen mértékű teljesítményromlással kell számolni a különböző hőmérsékleteken és páratartalmakon. A vizsgálat kontrollja 15°C/50% - relatív páratartalommal futott, a változó értékek pedig 35°C/50%; 40°C/50% és 40°C/70%. Mivel idehaza sem ismeretlenek már a 40°C -os, vagy akár azt is meghaladó melegek, így mindenképpen figyelmet érdemel a tanulmány.

Az eredmények pedig nem meglepőek, hiszen várható volt, hogy a teljesítmény a meleg emelkedésének függvényében romlik, ám a mértéke durva. 35°C és 50%-os páratartalom esetében a romlás mértéke 35%-os de a legextrémebb értéknél, vagyis a 40°C-os 70%-os páratartalmú környezetben ez a romlás már 76%-os (a vizsgált ágazatok a feldolgozóipar, az építőipar, a közlekedés és a turizmus).

A jelentős visszaesés pedig a cégek teljesítményében így a profitjában is megmutatkozik, ez pedig hosszabb távon azt eredményezi, hogy az életkörülményeink nem csak azért romlanak, mert nehezen viseljük az extrém meleget, hanem azért is, mert a munkánkra gyakorolt hatása a pénztárcánkon, fizetésünkön is meg fog mutatkozni.

képek és lead kép: shutterstock