Május 26. Vasárnap, Evelin

Hideg időjárás, csúszós utak - ideje felkeresni a gumisunkat!

null

PR tartalom

Szerezzük be időben a téli gumikat!

Sajnos elmúlt a nyár, lassan az ősz is véget ér, a hőmérséklet csökkent, az utak gyakran vizesek és csúszósak. Milyen gumikkal vezessünk – a téli vagy négyévszakos jobb? Mikor cseréljük ki őket – csak ha esik, vagy ha a hőmérséklet 7°C alá süllyed? Olvasson tovább, hogy megismerje a részleteket.

Várjunk a gumicserével, amíg hideg és havazik?

Amikor 7 fok alá süllyed a hőmérséklet, a nyári gumik tapadása jelentősen romlik. Ilyen időjárási körülmények között minden évben, még a városokban is, több száz karambol és baleset történik. Ha elkezd esni a hó, a helyzet rosszabb lesz! Ideje gumit cserélni! Kizárólag szakszervizek segítségét kérjük – ha régi, sérült szerszámokkal távolítjuk el a gumit a felniről, könnyen megsérülhet a gumiperem, és kárt tehetünk a gumiban.

A téli gumik csapadékos időben is jól bírják?

A téli gumiknak köszönhetően a hideg zord időben a gumi fékezési képessége is jobb lesz, például vizes felületen – ez pedig életet menthet! Ezért a szükséges cserét ne vegyük félvállról!

Mi a teendő, ha négyévszakos gumiszettem van?

Ha négyévszakos abroncsokat szeretnénk használni, akkor kizárólag a téli tulajdonságokkal rendelkezőket válasszuk – hópihe szimbólummal jelölt háromcsúcs-hegy jelölés az adott gumin. Csak ez a jelölés garantálja, hogy a futófelület és a lágy gumikeverék tekintetében a télhez igazított gumikkal van dolgunk. A téli gumik tapadást biztosítanak alacsony hőmérsékleten, és futófelületük hatékonyan eltávolítja a vizet, a havat és a sarat. A változékony vagy mediterrán éghajlaton, mint Magyarországon is ez nem jelent problémát, azonban, ha tartósan havas hegyi utakon közlekedünk (pl.: az osztrák Alpok), akkor már téli gumi kell, hogy biztonságosan vegyük az akadályokat.

A legtöbb gumiabroncs M+S szimbólummal van ellátva?

Sajnos ez tévhit, amelynek tragikus következményei lehetnek. A gyakran előforduló M+S szimbólum csak a sárban és havas futófelülettel rendelkező gumiabroncsokat jelöli. Ezek a gumiabroncsok azonban nem rendelkeznek a téli gumik összes jellemzőjével. A téli gumi kizárólagos és hivatalos szimbóluma a téli jelzés!

Olcsóbbak a négyévszakos gumik?

Hozzávetőlegesen 4-6 éven belül két garnitúra gumiabroncsot fogunk használni – függetlenül attól, hogy két garnitúra téli négyévszakos abroncsról, vagy egy nyári és a téli gumiabroncsról van szó. Az adott évszaknak szánt gumiabroncsokon való vezetés lehetővé teszi azok kopásának minimalizálását és jelentősen növeli a biztonságot.

Sokan az első fagyokig vagy havazásig halogatják a gumicserét. Ez óriási kockázatot jelent! Biztonságunk érdekében érdemes téli gumival közlekedni, amikor fokozatosan 7°C alá süllyed a hőmérséklet. Ilyen hőmérsékleten a nyári gumik keményebbé válnak és nem biztosítanak megfelelő tapadást – a fékút különbsége a téli gumikhoz képest akár 10 méter feletti is lehet.

Magyarországon télen nyári gumival életveszélyes közlekedni két opció azonban adott: téli gumi és a négyévszakos abroncsok alkalmazása. Amennyiben cserélni szükséges a gumikat ne várjuk meg a telet, hiszen a korábbi vásárlással költséget is takaríthatunk meg.

képek forrása: pixabay.com