Május 25. Szombat, Orbán

A DART sikeres volt - úgy tűnik, képesek leszünk kivédeni egy aszteroidával való ütközést

null

A klímakatasztrófa, a hulladékkrízis és a biológiai sokféleség hanyatlása a jelen problémái, melyek égetőek, sürgősek és potenciálisan a kihalás szélére sodorhatják az emberiséget. De nem csak ezek a lehetőségek foglalkoztatják a tudósokat.

Rég tudjuk, hogy egy nagy méretű aszteroida becsapódása bizony komoly csapást képes mérni a Földön megtalálható életre. Azzal is fájóan tisztában vagyunk, hogy nem is egy potenciálisan veszélyes aszteroida kering kisebb – nagyobb pályán a naprendszerben, sokszor megközelítve bolygónkat.

kép: AFP PHOTO - NASA

A tudósok éppen ezért igyekeznek olyan megoldással előállni, mely egy aszteroida becsapódását képes kivédeni. Ez nem egyszerű feladat, hiszen egy irtózatos sebességgel mozgó tárgyat kell eltalálni, mely ugyan gigantikus méretű, de a tőlünk való távolsága okán igencsak nehezen becélozható.

A Nasa tudósai végrehajtották a DART névre keresztelt tesztet, mely egészen pontosan a Double Asteroid Redirection Test névre hallgat. Egy olyan kettős rendszert próbáltak egy műhold becsapódással eltéríteni pályájáról, mely két résztvevője a mintegy 780 m átmérőjű aszteroida és annak 160 m átmérőjű holdja, a Dimorphos – ez utóbbit célozták meg a tudósok a DRACO nevű műholddal.

A 10 hónapnyi út során, melyet a DRACO megtett az aszteroida felé folyamatos volt a feszültség, hogy a találat létrejöjjön, és a teszt sikeres lehessen. Az eredmény pedig egyelőre biztató, a kísérő műholdak és a becsapódó DRACO felvételei szerint is. Az adatgyűjtés azonban folytatódik, igaz, ehhez 4 évet kell várni, míg a HERA projekt részletes felméréseket lesz képes végezni a kettős rendszerben, különösképpen a Dimorphos területén.

kép: AFP PHOTO - NASA-University of Hawaii

lead kép: Tayfun Coskun - ANADOLU AGENCY - Anadolu Agency via AFP